Gjør hyttedrømmen virkelig

KV Bygg har i løpet av de siste 17 årene reist ­utallige bygninger i ­Drangedal og omegn, men mest har det gått i fritidsboliger. Bare i fjor støpte firmaet over 40 plater til nye hytter.– Vi har ikke merka noe til hverken børskrakk eller andre nedgangstider. Her har det vært godt med jobb hele tida, forteller daglig leder og grunnlegger av snekkerfirmaet, Kjell Vågsland.

I 2002 starta tømrer Kjell Vågsland opp sitt eget snekkerfirma KV Bygg. Tida aleine var ikke lang, og snart ansatte han Jørn Tengel Bø, som fortsatt er med i firmaet. Oppdragene ble flere, og også arbeidsstyrken. I mange år har firmaet vært mellom 13 – 14 snekkere, i tillegg til at de tar inn lærlinger eller har av og til utplasserte ungdommer fra videregående.

Gode tider
Det har vært gode tider i byggebransjen, og KV Bygg har etablert seg som det største snekkerfirmaet i bygda. Det har gjort at de kan påta seg flere oppdrag samtidig, og også større enkeltoppdrag, enten det er renseanlegg, barnehager, næringsbygg eller annet.
– Det er vel likevel hyttebygging som har blitt en spesialitet?
– Med den store aktiviteten det har vært på hyttebygging i både Drangedal og Nissedal gjennom mange år, har vi god erfaring med oppsetting av ulike fritidsboliger, enten det er tømmerhytter eller vanlig reisverkshytter. På Bostrak har vi et eget produksjonslokale for elementer med en stor jigg. Her kan vi bygge ferdig elementer på opptil åtte meters lengder. Er de større, bare deler vi de opp. Her der det én person som jobber fast, og det gjør at elementene alltid blir produsert under tørre og fine forhold, og det effektiviserer og letter også produksjonen, forteller Kjell Vågsland.

Få hus, - mest hytter
– Hvordan er det med husbygging i Drangedal?
– Det er dessverre få nye hus som bygges, men vi har mye arbeid med påbygg, vedlikehold og andre utbedringer, forteller Kjell Vågsland videre, der han selv ikke får tid til så mye snekring, men desto mer tid går med til administrering av arbeidsstokken rundt på de ulike byggeplassene.
Når Drangedalsposten møter Vågsland og et par snekkere er de i full gang med å ferdigstille enda ei ny hytte på Gautefallheia; denne gang ved Rosstjenn. En familie fra Kragerø har funnet seg ei fin tomt, med utsikt til både hei og vann. Noen hyttepåske blir det ikke på dem i år, men et par uker etter påske beregner KV Bygg at hytta skal være innflyttingsklar.
– Er det vanskelig å få tak i hyttetomter i Drangedal/Nissedal for tida?
– Nei, her er mange tilbydere og ikke noe problem. Tomter finnes i mange forskjellige prisklasser, akkurat som med hyttene. Kunden kommer som oftest med en tegning til oss, og så tilpasser vi byggingen av hytta etter tomt og plassering.

Bedre enn hus
– Er det kun høystandard hytter som bygges?
– Du vet; hyttene i dag har høyere standard enn hus som ble bygd på 70- og 80-tallet, sier tømrer Tor Nerbø.
– Her er det full standard med varmekabler i gulvet, 20 centimeter isolasjon i veggene, store vindusflater med isolerglass, og i det hele tatt minst like bra som hjemme. Det gjør at hyttene blir mer brukt hele året, forteller Nerbø.
Hytta ved Rosstjenn har stue, kjøkken, wc, bad, hems og tre soverom. Straks denne hytta kan leveres, står det nye oppdrag i kø for snekkerne, enten det er på Gautefallheia, Fjone, ved Toke eller andre steder i distriktet.
– Men vi utfører også mye støping og grunnarbeid til både hytter, hus og andre bygninger, avslutter Kjell Vågsland før han må «stikke» avgårde til nye byggeplasser for å assistere arbeidsstokken, slik at nye familier kan få realisert hyttedrømmen sin.