Dette må være bygdas fineste utsikt over Bø, med majestetiske Rønnomnibben og Bjårvann i bakgrunn. Bildet er tatt fra Elefantfjellet av Knut Åkredalen. FOTO: PRIVAT
Dette må være bygdas fineste utsikt over Bø, med majestetiske Rønnomnibben og Bjårvann i bakgrunn. Bildet er tatt fra Elefantfjellet av Knut Åkredalen. FOTO: PRIVAT

20 hverdagsturer i Drangedal

Bygda vår er et eldorado av løyper og stier! Mange lokale folk har i åresvis sørget for at alle kan komme seg ut på tur, ved å merke løyper. Løypene leder oss til fine utsiktssteder eller historiske plasser.

Det er Karlien De Schuyteneer som skriver dette. Gautefall Turlag har plukket ut 20 turer og lagt de til i DNT sin app «SjekkUT». Det er 20 hverdagsturer som skal være relativ lette å gå, de er ikke så lang og de er for de allerfleste.

Alle som klarer å sjekke ut 15 forskjellige hverdagsturer (barn under 16 år må klare 10), får en premie sponset av Drangedal Sparebank.

I ukene framover vil vi presentere turene her i avisa. Denne uka går turen til Bø i Tørdal og til Lia på Gautefall.

 

Skarsfjell i Tørdal

Kjør riksvei 38 til Bø i Tørdal. Sving av mot Kleppe. Det er ca 8,5 km til Kleppsvatn, her er det parkering. (Ikke parker på privat parkeringsplass.)
Stien starter ved Kleppsvatn (dette er et oppdemt vannmagasin). Den første delen går noe bratt oppover. Videre er det flott sti frem til toppen. Der er fantastisk utsikt i alle retninger, ser til havet, og langt innover i landet.
Lengde: ca 3 km en vei
Merket av: IL Tørn
Turen er med i «10 på topp i Tørdal».

Lihei

Kjør til Bø i Tørdal. Ta til venstre mot Kleppe ca 4 km, her står det skilt til Lihei til høyre. Det er parkeringsplass 200 meter innover veien (nede ved leggeplassen).
Turen starter på en skogsbilvei ca 1 km til Ramsdalen, her går stien til høyre. Det er ca 1 km til toppen. Fin utsikt mot Rønnomnibben og Bø i Tørdal. Det er høyt ned, så vær forsiktig. Samme vei tilbake.
Lengde: ca 2 km en vei
Merket av: IL Tørn
Turen er med i «10 på topp i Tørdal».

Vestigardsfjellet (Elefantfjellet)

Kjør riksvei 38 til Bø i Tørdal. Sving av mot Kleppsvann. Etter ca 500 meter er det en bru (Krokanbrua), det er parkering på venstre side før brua.
Turen går mot høyre, før brua. Følg gårdsvei inn til garasje/vedplass, og følg stien videre til venstre og oppover grusveien ca 1 km. Her går stien til høyre på en skogsbilvei og etterhvert meget bratt oppstigning med ca 200 høydemeter. Stien går i en dal (Felldalen) før oppstigning til toppen.
Det er fantastisk utsikt mot Bø i Tørdal og videre utover mot Drangedal sentrum. Det er meget høyt ned.
Lengde: ca 3,5 km en vei
Merket av: IL Tørn
Turen er med i «10 på topp i Tørdal».

Rønnomdalsvannet

Følg riksvei 38 til Bø i Tørdal. Sving til venstre mot Kleppe, og kjør 1,6 km. Her er det parkering på venstre siden.
Stien er merka på traktorvei og sti frem til gapahuken ved Rønnomdalsvannet. Lett og tørt terreng, men du må krysse ei elv/bekk, så vær obs ved høy vannføring.
Ved Rønnomdals -vannet ligger det en liten pram som alle kan benytte, på eget ansvar. Det ligger noen redningsvester i gapahuken. Dersom det er ønskelig å fyre bål, ta med ved.
Lengde: ca 2,5 km en vei
Merket av: IL Tørn
Turen er med i «10 på topp i Tørdal».

Kjellaren

Følg fylkesvei 358, mellom Bostrak og Gautefall. Ved Lia svinger du av til Lia Hyttegrend og kjører ca 100 meter.
Det er parkering ved søppelboden. Turen starter på grusveien etter bommen. Gå grusveien ca 200 og ta inn på en setervei. Dette er en tur med jevn stigning som går langs en gammel setervei fra Lia og opp til Lille og Store Øyvann. Kjelleren er en ås som har en 4-kantet område midt oppå, derav navnet kjelleren.
Det er god utsikt på toppen mot Gautefall og Lia.
Lengde: ca 4 km en vei
Merket av: Gautefall Turlag

Fellestur til kjørka i Grytdalen – søndag 2. juni kl.10:00. Turen er et samarbeid mellom Gautefall turlag og IL Tørn. Oppmøte ved bommen til veien inn til Grytdalen. Felles kjøring inn til parkeringsplassen. Turen er på ca 7 km tur-retur, men nokså bratt terreng. Krevende tur. Turledere: Karlien De Schuyteneer og Gro Hagen.

10 på topp i Tørdal:

  • Fagerliheia
  • Rønnomnibben
  • Skarsfjell
  • Vestigardsheia/Elefantfjellet
  • Steinslandsfjellet, Portilknatten
  • Liheia
  • Rønnomdalsvatnet
  • Gaupedalsknatten
  • Askedalskollen
  • Skarkollen

For mer info: Følg IL Tørn på Facebook

Har laget ditt merket opp løyper i bygda og ønsker dere å ha disse med på  Hverdagsturer i Drangedal i SjekkUT neste år? Ta kontakt med Knut Åkredalen, tlf. 48137326 eller Karlien De Schuyteneer, tlf. 91133786