Grønnøya i Toke ligger bare noen minutters kjøring med båt fra Merkebekk.
Bilde 1 av 3 Grønnøya i Toke ligger bare noen minutters kjøring med båt fra Merkebekk.
Tyvene knuste et vindu for å komme seg inn
Bilde 2 av 3 Tyvene knuste et vindu for å komme seg inn
Eiendommen Grønøen ble skilt ut fra ytre Vefall i 1648. Olav Grønstad og Angna Regine drev gården frem til ut på 1950-tallet. FOTO:PRIVAT
Bilde 3 av 3 Eiendommen Grønøen ble skilt ut fra ytre Vefall i 1648. Olav Grønstad og Angna Regine drev gården frem til ut på 1950-tallet. FOTO:PRIVAT

Nå tør ikke barna komme på hytta

De har ødelagt feriegleden vår. Jeg er forbanna, skuffet og veldig lei meg, sier Einar Grønstad. Familien ble nettopp fraranet store verdier fra familieeiendommen på Grønøya i Toke. 

Du trenger båt for å komme til Grønøen i Toke.
Før påska i år endevente og ranet frekke tyver familieeiendommen til familien Grønstad i Toke utenfor Merkebekk.
–Jeg er forbannet, skulle gjerne ha snakket litt fornuft til de som har gjort dette.  Jeg tror ikke barna tør å komme hit alene lenger, hele huset er endevent. De har knust et vindu for å komme inn, nå må vi vaske og rydde etter tyvene i alle rommene de har vært i.
–Jeg har snakket med politiet og de mener det er lokale folk som har vært her, sier Einar.

Alarm og kamera
–Nå har jeg sikret eiendommen med alarmer, kameraer og overvåkning, sier Einar.
–For oss er bildene og mange av de gamle tingene som er borte uerstattelige, sier Einar Grønstad som driver som rørlegger og bor på Lillestrøm. De har tatt serveringsfat, renault cognac, vin, lysestaker, radio, billedrammer. Stua er full av bilder, albumer og gjenstander som kun har verdi for oss. Familien har hatt innbrudd flere ganger. Sist gang var i 2016, før det var det tyver på ferde i 2007.

Gamleklokkeren Knut Stemmen
Einar forteller at  gamleklokkeren i Drangedal, Knut Stemmen, var han som kjøpte Grønøya opprinnelig. –Min far er også født her, sier Einar og legger til at Anne Grønøen er «familiens stammor», bilde av henne henger på veggen der ute. Min farfar og farmor drev gård her, opplyser Einar.

Eiendommen Grønøen ble skilt ut fra ytre Vefall i 1648 og tinglyst i 1750. –Det var min farfar, Olav Grønstad og farmor, Angna Regine som drev gården her frem til ut på  1950-tallet. Jeg var her siste gang 16. februar og innbruddet har skjedd etter det, opplyser Einar.

Nostaligisk verdi
Veldig mye av det som er sjålet har nostaligisk verdi fremfor pengeverdi. Jeg tror tyvene får problemer med å omsette mye av det de har tatt med seg, sier han.
–Med tanke på hva som er blitt borte fra huset vårt, lurer jeg faktisk på om de har stjålet bruksgjenstander til eget bruk ?

–De har til og med rappet den fem meter lange blå vimpelen med Grønøya på, hva de skal bruke den til er ikke godt å vite. Til og med konas blankpussa militær-støvler, str 37, som hun bruker på tur har de tatt. Det tilsier at en av de som var her ikke er veldig stor av vekst, legger han til.

Einar håper at det lar seg gjøre å finne tilbake til gjenstandene som er stjålet. Han legger til at både politi og forsikring er på saken.