The Pistoleros fra Drangedal. Odd Nutten Furuvald, Tommy Kåsa, Gustav Rosland og Jan Arve Bergane.

Drangedalsbandet The Pistoleros innvier nytt hotell i Gøteborg

Sammen med svenske The Spontics skal The Pistoleros fra Drangedal spille under innvielsen av det nye Apple hotell i Gøteborg lørdag 11. mai.

Fredag 10. mai peker The Pistoleros munningene mot Sverige. I Gøteborg skal de underholde med instrumental 60-talls musikk. Ifølge Odd Nutten Furuvald er The Pistoleros blant de bedre band i Skandinavia i denne genren. –Forskjellen på oss i The Pistoleros og andre band er at vi øver hver eneste tirsdag, forklarer Odd Nutten Furuvald.



Svenskene var best - lenge
The Spotniks er også blant de mest populære gammelpopbandene i Skandinavia. Mange vil være enige om at på 70-tallet lå svenskene et lite hestehode foran oss nordmenn på musikkfronten. De hadde tidlig en kultur som gjorde at artistene fikk slippe til både på radio og tv – lenge før NRK skjønte hva som foregikk i ungdomskulturen. Vi kom haltende flere år senere. Holder vi oss til starten av 60-tallet, kom shadowsbølgen som kastet inn over Europa.

Historien om The Pistoleros
The Pistoleros er en norsk instrumentalgruppe fra Drangedal i Telemark, dannet i 1997. Bandet består av Jan Arve Bergane (gitar, f. 19.01.1974), Gustav Rosland (f. 03.08.1971), Odd ”Nutten” Furuvald (rytmegitar, f. 08.01.1950) og Paul Tommy Kaasa(trommer, f. 04.07.1968). Bergane er født over 10 år etter at shadowsmusikken var på sitt mest populære, men i 12-13-årsalderen rotet han i LP-platene til faren og fant Beat & Piggtråd med norske 60-tallsgrupper og 20 Golden Greats med The Shadows. Han ble umiddelbart fan av denne musikken, og da han var rundt 15 år gammel, fikk han tak i en billig gitar. Tidligere medlem er John Køhler (rytmegitar, f. 2

1.08.1968).

På en ferietur på begynnelsen av 90-tallet fikk Bergane se The Vanguards live på Fagernes. Her stilte Terje Rypdal & Co med Fender-gitarer, de velkjente shadowstrinnene og like dresser. Tøffere kunne det ikke bli, mente Bergane, som reiste hjem og bestilte seg den dyreste fiestarøde Stratocasteren.

Han begynte deretter å spille sammen med sin fetter, Gustav Rosland, som også hadde fått øynene opp for shadowsmusikken. I mai 1997 kom John Køhler inn på rytmegitar og Paul Tommy Kaasa satte seg bak trommesettet, og bandet var et faktum.

Etter noen lokale spillejobber ble de invitert til å spille på Shadowsfestivalen på Rockefeller i 1999. Her overrasket de stort med å spille få Shadows-coverlåter, men i stedet presentere låter so



m de norske bandene i samme genre hadde spilt på 60-tallet. Etterpå kom Bruce Welch fra The Shadows bort for å snakke med dem. De ble booket igjen for det neste året, og spilte siden på alle Shadowsfestivalene fram til den siste i 2002.

I 2001 kom The Pistoleros’ første plate ut, utgitt på det nederlandske selskapet Rarity Records. Senere medvirket de med fire låter på en finsk samleplate.

I 2004 sluttet John Køhler som rytmegitarist, og Odd ”Nutten” Furuvald kom inn som erstatning. Han hadde startet Beach Band i Drangedal i 1964/65, en gruppe hvor Sputnik var medlem en kort stund. Senere hadde han hatt visetrioen Bulle, Busse og Nutten i noen år.

Ellers er det kun Kaasa som har spilt i andre band. Siden 80-tallet har han vært med i Titan, Beach Band, Camouflage, Lars og Limbandet og Catwalk (opprinnelig Arnfinn og Reidars Shadowband).

Foruten Shadowsfestivalene har The Pistoleros opptrådt på Gammelpopfestivalen i Bodø og Shadows Fan Meeting i Nederland, og de har spilt både på rockeklubber som Gamla og Caven i Oslo og mye lokalt. De har også hatt jobber sammen med Beatniks og The Teddybears.

Et høydepunkt for trommeslager Kaasa var da han vikarierte for Leif Hemmingsen i The Vanguards på en jobb i Halden i 2000.

The Pistoleros spiller kun på 60-tallsutstyr på forsterker- og ekkosiden, og er antageligvis det mest autentiske bandet i denne genren i Norge i dag.

Våren 2009 jobbet de med et nytt album og gjorde lokale spillejobber.

Historien er hentet fra Rockheims biografi

 

The Vanguards ble startet i 1961 i Bærum. Den første besetningen besto av Terje Rypdal (sologitar), Knut Mikalsen (rytmegitar), Hans Helander (trommer) og Martin Gulliksen (bass). Gulliksen trakk seg dagen før bandets første opptreden, og Johnny Sareussen kom med i stedet. I 1963 kom deres første singler. Alle var instrumentale, og versjonene av «Eg ser deg utfor gluggjen» og «Vanguard Special» er bemerkelsesverdige den dag i dag. Det finnes også live-opptak med denne besetningen. Kilde: Rockipedia