En sliter kveldet 1.mai

1. mai, klokka 17 stanset driftsoperatør Runar Kleiv vanntilførselen til Suvdøla for siste gang. Langsomt ebbet kraften bokstavelig talt ut av den gamle francisturbin. I 58 1/2 år hadde den gitt strøm og inntekter til Drangedal, – men også utgifter.

Kostnadene var betydelig i mange år, men inntektene begynte etter hvert å bli betydelige på et nedbetalt anlegg, og merktes godt i det kommunale budsjett.

Rives i 2021
– Hva skjer med gamle Suvdøla nå? Planen var vel å oppgradere den?
– Ja, det har vært planer om det i mange år, akkurat som bygging av den nye stasjonen på Bø. Nå viser det seg at det vil bli forholdsvis dyrt å oppgradere den gamle stasjonen, kanskje mer enn 20 millioner kroner, så den blir i stedet revet. Det vil ikke skje med en gang, men trolig i løpet av 2021 skal den være fjernet, sammen med den lille rest av rørgate fra påkoblingsstedet og ned til den gamle



kraftstasjonen, kanskje 150 meter.
– Ja, denne har kjørt inn mange penger til kommunen, sier Runar Kleiv, og gir den gamle francisturbinen en ekstra go’klapp på turbinlokket, mens han viser rundt i kraftstasjonen som nå stå dørgende stille.
Millioninntekter
Elverksjef Jan Gunnar Thors i Drangedal everk har sett litt på kraftproduksjonen gjennom alle disse åra, fra oppstarten 29. oktober 1960, klokka 14, og fram til i dag.
– Trolig har den produsert mer enn 1500 GWh og ha mer enn 400 000 driftstimer bak seg. Dette er altså en real arbeidsmaskin som fikk sin siste dag på 1. mai!
– Kraftprisene ble fram til starten av 1990-tallet satt av myndighetene, og var da lavere enn i dag. Men sier vi at den i snitt har produsert for 30 øre per kilowattime (kWh) gjennom alle disse åra, etter dagens kroneverdi, så utgjør det cirka 450 millioner kroner. Det er en betydelig sum, konstaterer Jan Gunnar Thors.