Knut Straume. FOTO: JAN MAGNE K. STENSRUD

Mobbet av elever og slått av lærere

Knut Straume forteller at han ble mobbet av elever og slått av lærere. Som 11-åring forsøkte han å ta sitt eget liv. Først i 2009 fikk han diagnosen ADHD. En utrolig lettelse, det forklarer så mye, sier Knut i dag. Knut forteller at han har tatt kontakt med advokat Vibeke Hein Bæra i forbindelse med det gruppesøksmålet som nå rettes mot Drangedal kommune.

–Ja, jeg var nok en litt brysom gutt. Klarte ikke å sitte stille lenge av gangen. Kjedet meg veldig, spesielt etter at jeg var ferdig med oppgavene jeg fikk i timen, forklarer Knut.

Solberg skoleJeg husker det var spennende å begynne i 1. klasse på Solberg skole. Jeg lærte fort å lese, skolefag lå liksom for meg, rakk opp hånden i timen og var flink gutt. Men, den undervisningen jeg fikk var etterhvert ikke nok. Jeg gjorde meg alltid fort ferdig med oppgavene og kjedet meg resten av timen. Hadde problemer med å sitte stille, trommet med hendene på pulten, kastet lapper og var sikkert et problem for lærerne.

Mobbet og herjet med av de større guttene
I friminuttene ble jeg etter hvert mobbet og herjet med av de større guttene. Jeg vet egentlig ikke hvorfor de valgte meg, men jeg sladret aldri, tok ikke igjen og var vel derfor et lett offer. Mobbingen begynte allerede i første klasse.
Da jeg var rundt 8-9 år hang de meg opp i et basketballstativ på lekeplassen. De dro av meg buksa og pisket meg med brennesle og pinner i skrittet.

Ville ta sitt eget liv
Da Knut var 11 år ble det til slutt for mye for den lille gutten. I et fortvilet forsøk på å få fred ville han ta sitt eget liv. Forsøket mislyktes, men mobbingen fortsatte. Hjemme visste de ikke noe.
En av lærerne holdt hånden min ned på kateteret og slo på hånda mi med knyttneven sin. En annen lærer slo meg med en metallinjal. –Jeg fikk et rapp over fingrene, sier Knut.

På ungdomsskolen i Drangedal tok en lærer tak i håret mitt og dro meg inn i klasserommet.

Også i senere tid har Knut vært plaget av selvmordstanker.

Født og oppvokst i Drangedal
Knut Straume er født og oppvokst i Drangedal. Han begynte på Solberg skole i 1987. Med en udiagnostisert ADHD lidelse, var han en brysom gutt gjennom hele grunnskolen. Etter ungdomskolen gikk han tre år på Skien videregående, musikk og drama. Militærtjenesten ble avtjent på Sætermoen. Etter militæret startet Knut på lærerskolen. Det varte ikke så lenge, etter to måneder sluttet han, motivasjonen var ikke helt tilstede.

Kokte i hodet
Jeg kom meg ikke opp om morgenen. Det kokte i hodet, jeg var drittlei skole, autoriteter, lover og regler - ga blaffen rett og slett. Under militærtjenesten fikk jeg mye refs, var vel i opposisjon mot autoriteter der også. Den gangen var det rockestjerne jeg ville bli. Spilte i en rekke forskjellige band og var inspirert av Nirvana og grønsj musikk.

Knut Straume har to mastere og er medlem av MENSA.
Det betyr at han rett og slett er en gluping. Han forteller at han har gått til psykolog i mange år og der har de målt hans IQ til over 135. Mensa Norge er en forening for de 2 % høyest intelligente i befolkningen. Les mer om MENSA her

Knut forteller at ingen, hverken fra skolen eller kommunen, har tatt kontakt etter at denne saken  sto på trykk i Drangedalsposten første gang i september 2013.