Skolene i Drangedal blir mest sannsynlig stengt fra i dag. Arkivfoto
Skolene i Drangedal blir mest sannsynlig stengt fra i dag. ArkivfotoBilde 1 av 4
Arnt Olav Brødsjø (V). Arkivfoto
Arnt Olav Brødsjø (V). ArkivfotoBilde 2 av 4
Kommunalsjef Erling Laland sier opp sin stilling i Drangedal kommune. Han tiltrer som rektor ved Levangsheia skole i Kragerø til høsten.
Kommunalsjef Erling Laland sier opp sin stilling i Drangedal kommune. Han tiltrer som rektor ved Levangsheia skole i Kragerø til høsten. Bilde 3 av 4
Bostrak skole. Arkivfoto
Bostrak skole. ArkivfotoBilde 4 av 4

Historiene de forteller er grusomme, sier advokaten

Ni tidligere elever fremmer krav mot kommunen i mobbesak

–Historiene de forteller er hjærteskjærende og grusomme, vi snakker om ødelagte liv, sier advokat Vibeke Bæra. –På vegne av mine klienter vil jeg be om økonomisk oppreisning. Jeg vil også undersøke om det er begått noe straffbart,  de ansvarlige for disse ødelagte livene skal stilles til ansvar, sier advokaten.

Dette er modige mennesker som forteller forferdelige historier, forklarer advokat Bæra.

–Vi snakker om at voksne ansvarlige lærere har stått å sett på at små barn har blitt trakassert og mobbet på det grusomste. For en av de små jentene ble det laget en sang om hvor stygg hun var og hvor vondt hun luktet. Sangen ble sunget daglig både i klasserommet og på skolebussen, forteller Bæra.

Lærerne sto og så på mens de sang hvor stygg hun var og hvor vondt hun luktet

Ved en skole ble både rektor og helsesøster informert om mobbing av enkeltelever. Holdningen var at det går over om ett års tid, for da slutter mobberne på skolen, forklarer Bæra.

Å ska eg gjøre med det ?
En av jentene som ble mobbet var så modig og samtidig så desperat at hun oppsøkte moren til en av de værste mobberne. Moren til mobberen sa at: Ja eg veit om det, men eg veit ikkje å eg ska gjøre med det, sa hun og lukket døren i ansiktet på den lille jenta.

Advokat Vibeke Hein Bæra representerer ni tidligere skoleelever som har  fremmet krav mot Drangedal kommune. Foto: Privat

En drøm som brast
For de ni elevene det er snakk om har mobbingen foregått systematisk over lengre tid. En av jentene, som i dag er 26 år, drømte i mange år om å bli ambulansesjåfør. Til tross for store hull i skolekunnskapene klarte hun på det syvende forsøket å bestå matematikkeksamen ved en skole i Kragerø. Hun begynte på  utdanningen, men dessverre tok helvete fra fortiden tak i henne og hun er idag 100 prosent ufør på grunn av Post Traumatisk Stress syndrom.

Trekker ikke historiene i tvil
Jeg har tro på at Erling Laland skal kunne rydde opp i en mildt sagt vanskelig sak. Vi snakker om mange mennesker med ødelagte liv som nå ber om oppresining. Jeg er glad ingen i

kommuneledelsen trekker deres historier i tvil, sier hun.

Bostrak og Drangedal u-skole/10-årige skole
–Vi har hatt møte med fem av elevene sier, kommunalsjef Erling Laland. Det dreier seg om mobbing ved Bostrak skole og Drangedal ungdomsskole/Drangedal 10-årige skole. Noen var elever på 70-tallet , andre på 90-taller og den nyeste er ved Drangedal 10-årige skole fra 2014, sier Laland. –Dette tar jeg på dypeste alvor og vil gjøre det jeg kan for å rydde opp i, sier Laland.

Kommunens advokater har ikke vært tilgjengelige
Advokatfirmaet Frøstrup Løitegaard DA representerer Drangedal kommune i denne saken. Ingen fra Frøstrup Løitegaard har i dag vært tilgjengelige for kommentar.

Får lyst til å kaste opp
De forteller alle sterke historier. Noen bor fortsatt i bygda, andre har flyttet ut og vil aldri komme tilbake. Lærerne på skolen må ha visst om dette, men ikke grepet inn, sier Laland. Mobbingen har foregått over lengre tid og vi snakke rom ødelagte liv for flere av dem. legger Laland til. Elevene ønsker å bidra til å få bukt med en ukultur i Drangedal, sier han. Bæra opplyser at noen av elevene ikke klarer å kjøre forbi Drangedal uten å få lyst til å kaste opp.

Økonomisk oppreisning
–På vegne av mine klienter vil jeg be om økonomisk oppreisning, forklarer Bæra. Jeg vil også undersøke om det er begått noe straffbart, legger hun til. De ansvarlige for disse ødelagte livene skal stilles til ansvar, sier hun.

Formannskapet ble i 2017
–Formannskapet ble i 2017 orientert om at det var flere saker under oppseiling, sier fungerende ordfører Arnt Olav Brødsjø. Den ene saken jeg husker var av eldre karakter og fra ungdomsskolen i Drangedal, sier Brødsjø.

–Jeg er overrasket over antall saker, men vi skal behandle alle sakene seriøst slik de fortjener, sier fungerende ordfører Arnt Olav Brødsjø.

–Har kommunen gjort feil i tidligere tider så må vi prøve å rette opp, sier Brødsjø.

Formannskapet i Drangedal ble orientert om saken 14.12 2017, Jfr Sak 101/17, Orientering om mobbing i skolen. Det fremgår av sakslistene at sak 101/17 er unntatt offentligheten iht.: Offl § 13, fvl § 13.