Storstilt og verdig jubileumsfeiring i Tokestua

Fredag kveld feiret Drangedal historielag sitt 50-årsjubileum. Nærmere 100 ­personer var til stede da kveldens konferansier, ­Harald Solvang, kunne ønske velkommen til festen.

Drangedal historielag har hatt en viktig funksjon i mange sammenhenger i bygda. Aktive og arbeid­somme har laget mange svært gode resultater å vise til. Ikke minst bokserien ”Det var ein gong – Minner frå Drangedal” der over 40 bøker med lokalhistorie har sett dagens lys opp gjennom årene. Historie­laget har også en unik bildesamling som nå er oppe i 18000 bilder.

Med helt fra starten
Dag Straume er superveteran og æresmedlem i historie­laget og han fikk fortelle om lagets tilblivelse og mye av det arbeidet som historielaget har stått for opp gjennom 50 år. Blant annet nyutgivelse av Olav Sannes bygdebok og av bøkene av samme forfatter ”Gullsplinten” og ”Hardår”. Dag kom også inn på bokserien ”Det var ein gong – Minner frå Drangedal” som har vært ei populær bok gjennom alle årene den har kommet ut. Den har gitt over 1 mill. kroner i inntekter til historielaget, fortalte Dag.
Historielaget var også sterkt involvert i utgivelsen av bygdeboka ”Drangedal 1900 – 2000” med Guro Nordby som forfatter. Historielaget har også gjennom mange år arrangert den populære Sommer­turen. Den første av disse gitt til Lauve i Kjosen i 1976.
Det var også et stort løft da Nystue ble bygd. Her var historie­laget inne med 580 000 kroner, ifølge Straume.
Historielaget har vært involvert i en god del andre aktiviteter og tiltak, blant annet rydding og oppussing av området ved Liksteinen i Kjosen.

Duo og trio
Etter Dag Straumes historiske oversikt ble det musikk. Ekte og god folkemusikk. Det er en stor glede å få høre Herman Gautefald og Lisa Haugeland spille. Hermann åpnet med en slått av Tor Homleid.
– Vi kaller denne bare for Tor Homleids minne, sa Herman, før vakre feletoner fylte Tokestua til stor glede for et festfylt publikum.
De to ungdommene spilte så flere numre blant annet av Jon Løite og Tor Lohne.



Drangedal har de eldste innspillinger av felespill i Norge. Dette er innspillinger med Tor Lone gjort i perioden 1910-1912. Dette er unike opptak vi kan være stolte av, sa Herman, som er fra Helle i Kragerø, men med sterke familiebånd til Drangedal.

Liksteinen
Litt seinere på kveldet kom også Reidar Skoglund med slik at det ble en trio. Kveldens høydepunkt for undertegnede musikalsk var da diktet om Liksteinen av Per Høidalen og tonesatt av Reidar Skoglund ble framfør akkopagnert av Lisa og Herman. Et vakkert dikt med en fin tonesetting. En nydelig framføring som høstet meget stor applaus.

Historieløshet
Helge Dalen, tidligere banksjef i Drangedal, er styremedlem i Landslaget for lokalhistorie. Et lag som ble stiftet i 1920.
Dalen tok blant annet for seg den globaliserte verden vi opplever i dag, der sentralisering er mantra i mange land, Norge inkludert.
– Dette fører ofte til at det blir en stor utfordring i å opprettholde folketallet i distriktene. Det blir flyttestrømmer hit og dit mens landsbygda blir utarmet. Men folk er svært interesserte i hvor de har røttene sine. For historielag som Drangedal er oppgaven blant annet å vekke interesse blant annet når det gjelder viktige kulturminner og lokalhistorie i bygda, noe Drangedal historielag har lykkes godt med, synes Dalen.
Han nevnte ting som stedsnavn, gamle ferdselsveger, Bygningsvern, gamle skriftl­ige kilder og dokumenter, samt bilder og filmopptak.
Det er mye historieløshet blant utbyggere og også kommunepolitikere når det gjelder å ta vare på kulturminner av diverse slag. Utbyggingskreftene er sterke, men det er her historielagene må komme inn med sin kunnskap som en motvekt mot det som i mange tilfeller strider mot det å ta vare på lokalhistorie og kulturminner av diverse slag.
– Jeg kunne være fristet til å foreslå at nyvalgte kommunestyrer burde ha kurs i viktigheten av å ta vare på kulturminnene og lokalhistorien på en god måte, sa Dalen blant annet, og gratulerte Drangedal historielag med de 50 år som en viktig faktor i kulturlivet i bygda.

Rekruttering
Olaf Vogsland er æresmedlem og holdt også en tale. I tillegg til ham selv er Dag Straume, og Olav T. Naas æresmedlemmer. Per Naas (død) var også æresmedlem i Drangedal historielag.
Vogsland trakk fram historielagets betydning i lokalsamfunnet og at laget ofte blir trukket inn ved viktige markeringer fra kommunens side.
Vogsland var imidlertid opptatt av at det trengs rekruttering og at det må være en oppgave å få yngre mennesker med.

Hilsener og gaver
Det var så tid for hilsener og først ute var Kjell Ove Heistad fra Sannidal historielag. Helge Røed fra Gjerstad hilste fra historielaget der og Frank Lien overbrakte hilsener fra Nissedal historielag. Arne Lauvhjell hilste historielaget som han tidligere har vært leder for.
Åge Vrålstad hilste fra Drange­dal bygdetunlag.
Harald Solvang leste opp en hilsen fra Telemark historielag, før assisterende banksjef i Drangedal Sparebank, Bjørn Kollane hilste laget og overrakte en sjekk på 10 000 kroner.
Drangedal kommune var representert ved varaordfører Arnt Olav Brødsjø som over­rakte blomster. Han signaliserte at en gave ville komme noe seinere.
Leder av laget Oddvar Langmyr avrundet den flotte festen med en liten gjennomgang blant annet av de lederne historielaget hadde hatt gjennom de 50 år som er gått.

Nils J. Sætre

Artikkelen fortsetter under annonsen.