De trosset regn og tåke og klatret til topps på Kristi himmelfartsdag

Været var nok grunnen til at ikke fullt så mange tok turen opp til Rundkoll i år. I år var det den 32 gangen Rundkolltreffet ble arrangert.

Hvert år, på Kristi himmelfartsdag, de siste 32 årene har Henseid idrettslag
arrangert Rundkolltreffet.

Regn og tåke gjorde nok sitt til at betydelig færre tok turen opp de bratte bakkene enn tidligere år. I år ble rundt 50 personer registrert i boka til arrangør Henseid idrettslag. I 2018 var antallet 116. Til Rundkoll kommer du etter rundt 30 minutters klatring opp fra nærmeste skogsbilvei. Det er sti og merket løype fra Solberg, Moland og fra Øygardstjenna.

Bygget som branntårn
Sommeren 1939 gikk Drangedal kommune og Gjensidige skogforsikringsselkap sammen om å reise Rundkolltårnet. Frem til 1976 var det regelmessig brannvakt i tårnet.

 

Telefonkabel
I 1939 ble det strukket en telefonkabel mellom tårnet via Solberg gård til telefonsentralen. Innstruksen var slik at hver morgen kl 0900 måtte brannvakta ringe å melde i fra til brannsjefen i Drangedal. Forsvaret moderniserte senere telefonforbindelsen.

426 m.o.h.
Rundkoll er med sin høyde på 426 m.o.h. det høyest punktet i området. Selve tårnet er 16 meter høyt.

Kodenavn Birger
Under den kalde krigen så også forsvaret nytten av tårnet. Rundkoll ble tatt i bruk for å følge med fiendtlig flytrafikk over Østlandet. Lokale HV styrker gjennomførte regelmessige øvelser og flyobservasjoner med utgangspunkt i Rundkolltårnet helt frem til midten av 1960-tallet.
Dersom fiendtlige fly ble observert på himmelen over Drangedal kunne HV stolt melde inn kodenavn BIRGER til Distriktskommando Østlandet.

En laftet koie
Et steinkast unna tårnet står restene etter ei gammel laftet koie som ble brukt til overnatting.

God utsikt
Fra Rundkolltårnet har du utsikt til havet og langt inn i Aust-Agder. Du ser også inn til Prestestranda med Toke i forkant.

Hvem eier tårnet?
Etter det Drangedalsposten kjenner til er det p.t ingen som vil vedkjenne seg eierskapet til Rundkolltårnet.