Følge med på yr.no sin værradar. Været som kommer ligner mer på tropiske værfenomen.
Følge med på yr.no sin værradar. Været som kommer ligner mer på tropiske værfenomen.

Varsler tornadoer torsdag -store nedbørsmengder kan skape flom

Det er utstedt et historisk tornadovarsel fra meteorologene på Yr for torsdag og fredag. Det er spesielt Sørlandet, Telemark og deler av Østlandet som torsdag ettermiddag og kveld vil kunne få kraftige regn- og haglbyger med tordenvær og muligheten for små tornadoer lokalt. Det advares mot sterke kastevinder og mye nedbør, opplyser statsmeteoroglog Bente Wahl.

– Vi frykter at uværet vil bety kastevinder som er kraftige nok til å kunne løfte trampoliner og partytelt opp i luften. Derfor råder vi folk til å sikre alt av løse gjenstander så raskt som mulig. Bind fast trampolinen og rydd inn hagemøbler, parasoller, partytelt og grillen. Har du mulighet, parker bilen under tak. Store hagl kan fort skade bilen hvis de treffer med stor kraft, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Frykter vannskader
Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på oransje nivå for torsdag, og venter lokalt svært kraftige tordenbyger som gir styrtregn Østafjells. Med uværet kommer det en brå temperaturstigning hvor temperaturen kan komme opp i over 30 varmegrader på Sør-, Øst- landet, opplyser Wahl. Det advares om lokalt kraftig vind i forbindelse med bygene. legger Wahl til.

– Det kan komme opptil 40- 50 mm nedbør på få timer, og når det kommer så mye regn på kort tid er det viktig at avløpene er mest mulig åpne, sier statsmeteorologen.

Sikre båten straks
Har du båt bør du se til at den er skikkelig sikret nå. Hvert eneste år pleier mange båter slite seg i dårlig vær om sommeren. Ofte er ikke båtene godt nok sikret mot de kraftige vindkastene som følger med et uvær.

yr.no 5. juni kl 1700 varsler store nedbørsmengder.

Slik forbereder du deg på uværet:

  • Sikre alle løse gjenstander som hagemøbler, trampoliner og telt. Det kan føre til store skader om de blåser av sted med kraftige vindkast.
  • Sjekk hagen før uværet treffer, se til at takrenner og avløpene for regnvann er åpne.
  • Sikre utsatte konstruksjoner, bygg under oppføring eller ombygging skal sikres ekstra godt.
  • Vær obs på at lette konstruksjoner som f.eks. levegger, uthus, garasjer med åpen port, naust og båter i opplag er spesielt utsatt. God forankring kan redusere skadepotensialet.
  • Vinduer og dører som er utsatt for skader kan dekkes til med kryssfinerplater.
  • Følg med på nyhetssendinger og værvarsel.
  • Hold deg innendørs når uværet herjer som verst.

Gjør avtale med naboer eller venner om å holde øye med huset ditt dersom du ikke er hjemme.