1. juli og 20 grader i vannet, noe både campingdriver Rolf Daleng på Voje camping er glad for, i likhet med de badende i bakgrunnen.
1. juli og 20 grader i vannet, noe både campingdriver Rolf Daleng på Voje camping er glad for, i likhet med de badende i bakgrunnen.

Beste badetemperaturen

Det er få som slår Voje camping på badetemperaturen. Dag etter dag er den på telemarks­toppen. Men så ligger badeplassen godt skjermet, og med påfyll av lunkent vann fra småbekkene innover forbi Sønderå og Siljufjell.

Mandag morgen hørtes badetemperaturen i Telemark ut som hoppkarakterene i Holmenkollrennet. Her var blant annet 18, 18, 19 og 19,5. Sistnevnte var selvsagt Voje, – og toppet badetemperaturlista for fylket fra første stund. Drangedalsposten måtte ut til Voje for å sjekke.

Camping i utvikling
En strålende blid og sommerbrun Rolf Daleng tar imot oss. Nå er han campingplassdriveren aleine, etter at kollega Roald Amundsen døde tidligere i vinter. De siste 15 åra har de to drevet Drangedals eneste campingplass, men som også har hytteutleie, kanoutleie og båtutleie. Selv hadde Rolf sin første overnatting i hytte her i 1987, og ble forelsket i stedet. I mange år hadde han selv campingvogn før han ble deleier i stedet fra 2004. Da var det 12 plasser, mens nå har han 44, i tillegg til åtte utleiehytter.

Trivelig geskjeft
– Campingplassen er ikke til å leve av, men grei nok for meg som en aktivitet ved siden av å være pensjonist. Hadde jeg satset for fullt, kunne det blitt en grei årsinntekt, regner Rolf Daleng med.
– Men bli med ned til stranda, så skal vi måle temperaturen nå i ettermiddag, sier Daleng, og slenger ut badetemperatursnøret mellom badende campinggjester.

Norgesrekord
– Ja, nå har den faktisk steget en halv grad til akkurat 20 grader, sier Rolf Daleng fornøyd, og viser den blå kvikksølvsøylen.
– Jo, så sannelig. Noen fine dager etter hverandre, og temperaturen farer opp der hvor vannstrømmen ikke er av de største.
– Jeg har også Norgesrekorden i badetemperatur, sier Rolf med overbevisende mine.
– Å, jasså? Hvor høy var den?
– 199 grader!, sier Rolf med en god latter.
– Jeg sender inn til Telemarksendinga hver dag, og her et år målte jeg 19,9 grader. Men oppleseren fikk ikke med seg kommaet og leste 199 grader, ler Rolf og samler sammen måleutstyret for denne gang.

Sommeren er her
– Hva ble badetemperaturrekorden her i fjor, da?
– Da bikket vi 28 grader. Helt utrolig, men sant. Fortsatt er det et stykke dit, men at badetemperaturen er på plass i Toke og Voje camping i år også, er like sikkert som sommeren, avslutter verten på Voje camping, Rolf Daleng.