Norske bygder er ofte like livfulle som en kirkegård på prærien midtvinters. Foto: Pixabay

Du skal ikke tro…

Leserinnlegg fra Skaumannen

Arbeidsplasser. Hva har politikerne tenkt å gjøre for å få til det på bygda? Det er Telemark Bygdekvinnelag som spør. Montro om de mener at politikerne skal vedta at det skal bli flere lokale arbeidsplasser for høyt utdannet ungdom? Det er i tilfelle like realistisk som å vedta at sommerværet heretter skal være fint, med akkurat passe temperatur, litt regn om natta, men bare sol og sol hele dagen.



Hva skal til for at ungdommen vil flytte tilbake til bygda etter utdannelsen er ferdig? Det holder ikke med store og fine ord om alpinanlegget. Eller fotballklubben med mange lag. Eller skimiljøet. Eller skyttermiljøet. Eller det fantastisk turterrenget eller den litt snodige festivalen hver sommer. Ungdommen lar seg heller ikke lokke av billige tomter å bygge på, forresten er det ikke så billig å bygge på bygda lenger heller, kommunen vet å ta seg godt betalt for vann- og kloakktilkobling, og er ikke snaue når det gjelder avgifter, krydret med litt eiendomsskatt.

Det nytter ikke å vedta arbeidsplasser. Derfor må bygdesamfunnene heller se på hva det er byene tilbyr som ikke finnes på bygda, og forsøke å gjøre noe med det. De fleste norske bygder er like livfulle om kvelden som en kirkegård på prærien midtvinters. Kanskje kommunene skulle tenke helt nytt og annerledes? Er det mulig å skape et slags uteliv, der det er møteplasser for dem som bor på bygda? Hva gjør kommunen for å stimulere til slikt?



 

Politikernes viktigste oppgave er å se på miljøet som er skapt på bygda. Er det som det skal være? Er det inkluderende? Er det plass til dem litt utenom den trauste middelvei? Er det plass til å være litt kritisk til hva som skjer, uten å få slengt til seg kommentarer fra Janteloven: Du skal ikke tro du er noe.

Det er ti paragrafer i Janteloven. Her jeg sitter i koia, i enden av stien fra enden av skogsbilveien langt inne i Drangedalsskauen, oppfordrer jeg alle, ikke bare politikerne, men alle, å lese Janteloven. Og spørre seg: Kan det være noe som stemmer i denne loven? Gjelder den i bygda vår?

Du skal ikke tro at du kan lære oss noe står det i Jantelovens paragraf 10.

Og slik går dagene.

Skaumannen

skaumannen@kebas.no

 

Skaumannen