Unger bader
Bilde 1 av 5
PARK: Kåsmyra friluftområde framstår som rene parken. Her ser vi leder av grendelaget, Per Esborg, ved de store bjørketrea. Her kan man søke litt skygge hvis trope­varmen slår til.
Bilde 2 av 5 PARK: Kåsmyra friluftområde framstår som rene parken. Her ser vi leder av grendelaget, Per Esborg, ved de store bjørketrea. Her kan man søke litt skygge hvis trope­varmen slår til.
FLOTT: Familien Kopstad Larsen, liker seg godt på Kåsmyra i Kjosen.- Dette er den fineste badeplassen i bygda som jeg har sett, sier Thor Larsen, fra Barkåker. Her med barnebarnet Andeas, kona Anne og datteren Ingrid. De var kommet opp fra Henseid hvor de har hytte, for å bade på Kåsmyra.
Bilde 3 av 5 FLOTT: Familien Kopstad Larsen, liker seg godt på Kåsmyra i Kjosen.- Dette er den fineste badeplassen i bygda som jeg har sett, sier Thor Larsen, fra Barkåker. Her med barnebarnet Andeas, kona Anne og datteren Ingrid. De var kommet opp fra Henseid hvor de har hytte, for å bade på Kåsmyra.
Volleyballbane
Bilde 4 av 5
Idyllisk
Bilde 5 av 5

-Fineste badeplass i bygda

Det var i 1979 at daværende grunneier Elling T. Tveit tilbød kommunen å kjøpe en parsell ved Kåsmyra og den populære badeplassen der. Det skulle gå nærmere 20 år før kommunen takket ja og badeplass og friområdet ble en realitet. Familien Larsen har hytte på Henseid, men reiser til ­Kåsmyra for å bade.
– Dette er den fineste badeplassen i ­bygda, særlig for småunger, sier Thor ­Larsen fra Barkåker.

Det er Kjosen grendelag som har hovedansvaret for at badeplass og området rundt holdes i orden. Det betyr en masse dugnad, men friluftområdet framstår i år finere enn noen gang.
Leder i grendelaget er Per Esborg. Han forteller at man nå har planer om en oppgradering av området.
–Vi trenger sårt et nytt og større servicebygg og toaletter. Vi har planer om å flytte ballbingen ved Åkre skule ned hit til Kåsmyra og også flere benker og sitteplasser. Selve badeplassen er også pusset opp med blant annet en steinmur ut mot vannet.
–Det er veldig langgrundt her med fin sandbunn og for mindre unger så trives de veldig godt her.

Åkre i bakgrunnen. Alle foto: Nil J. Sætre

Yrende liv
– Hvem bruker badeplassen mest?
– Det er naturligvis kjosungene, men på varme dager i sommerferien kommer det folk langveisfra for å bade her. Mange kommer opp fra Prestestranda og det er ofte et yrende liv her, sier Per.
– På St. Hansaften var Thor Larsen på Kåsmyra med kone, datter og barnebarn. Han forteller at de oppdaget stedet ved en tilfeldighet. Vi hadde vært på besøk i Bok­huset og på vei hjemover så vi denne fine plassen og svingte nedom. Vi ble veldig overrasket hvor fint det var på stranda med det langgrunne vannet. Omgivelsene er også veldig fine og gårder og hus ligger fint til langs vannet, sier Larsen.
Per Esborg forteller at grendelaget har søknader inne om økonomisk støtte til å gjøre de påtenkte oppgraderinger. Da vil nok Kåsmyra fremstå som enda mer attraktivt enn i dag, tror han.
– Kåsmyra brukes av grendelaget til forskjellige utearrangementer sommerstid og er en fin samlingsplass for bygdefolket.