Drangedal nå

Denne sommeren har jeg gått med en T skorte som det står: Drangedal, 4 millioner grantrær kan ikke ta feil. Det var særlig under en festival i Fredrikstad at den vekket mye oppmerksomhet. Jeg visste ikke helt opphavet til denne teksten, så jeg sa bare at vi i Drangedal ønsker å gjøre bygda vår til et godt sted å bo. Jeg gikk med den i stolthet over bygda jeg kommer ifra. Det betyr selvsagt ikke at vi er perfekte mennesker. I 1982 ble vi i vår familie med på en familieleir på Geilo. Der fikk jeg en lekse jeg aldri har glemt. Jeg trodde jeg var ganske grei og rettferdig som pappa til tre barn. Men der tok jeg skammelig feil. På spørsmål om når jeg sist hadde bedt mine barn om tilgivelse, måtte jeg si, det kan jeg ikke huske om jeg noen gang hadde gjort. Men hadde jeg gjort dem noe ondt da? ikke som jeg visste. Det er ikke så lett å be om tilgivelse, når en ikke vet en har gjort noe galt. Men under samtale med våre barn, kom det frem flere episoder som jeg hadde reagert med sinne og tatt dem hardt i armen. Uten grunn! Bare på grunn av min egen reaksjon. Vel, å be om tilgivelse har vist seg å være en vanskelig øvelse, men du verden sånn en kraft det er i dette. Selv om en ikke skulle få tilgivelse med en gang, så frigir det livet vårt på en særlig god måte.

Lars Stian Tveit. Foto: Jan Magne K. Stensrud

Jeg håper vi i Drangedal kunne øve oss i å be om tilgivelse. Vi trenger hverandre i bygda vår. Vi trenger å se at det nytter å anstrenge seg for å oppnå et bedre sted å bo. Enten det er oss «innfødte» eller det er våre nye landsfolk fra andre nasjoner, som finner veien hit.

Jeg vil gjøre Kongens ord i nyttårstalen 2018 til mine: «Vi bærer alle noe dyrebart inn i oss som bare er vårt. Det er et kompass som ingen kan ta fra oss – og som rommer vår medmenneskelighet. Så kjenner vi alle så inderlig vel både de lyse og de mørke kreftene. Vi bærer begge i oss- og vi ser dem stadig i spill i samfunnet og verden vi er en del av. Skal det beste i oss vinne frem, krever det aktiv handling. Av og til er det vanskelig å forsones og finne fred. Men når det er mulig, kan forsoning ha en forløsende kraft. hvis vi sammen ønsker oss et samfunn preget av respekt på tross av uenighet, av åpenhet framfor frykt, av varme heller enn avstand- ja så klarer vi det.»

4 millioner grantrær kan ikke ta feil. Vi skal sammen i felleskap la Drangedal bli det beste stedet å bo!

Lars Stian Tveit

Styreleder i Drangedal Frivilligsentral