Ved avkjøringen til Valnes var veien stengt i en halvtimes tid rundt kl. 1500.
Ved avkjøringen til Valnes var veien stengt i en halvtimes tid rundt kl. 1500.

Kraftige vindkast velter trær over veier og strømledninger

Brannmannskapene rykket ut etter varsel om branntilløp i Kroken

I Kroken rykket både everket og brannvesenet ut etter melding om branntilløp. Det slo gnister fra strømledningene etter at et stort tre hadde falt over ledningen langs Stengerveien. Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Marit Berger, opplyser at den kraftige vinden som har forårsaket flere trevelt i Drangedal vil fortsette utover kvelden.

I dag har det vært hektisk for både brannfolk og everksfolk i Drangedal. Sterke kastevind, trær som faller over strømledninger med påfølgende stømstans og branntilløp, har skapt merarbeid for everksfolka.

Denne søndagen har nesten alle everksfolka vært på jobb. Everksjef Jan Gunnar Thors opplyste kl. 1730 at rundt 25-30 husstander fremdeles var uten strøm.

–Vi jobber med saken og gir oss ikke før strømmen er tilbake hos alle, sier han. Thors opplyser at de tidligere på dagen fikk en høgspentfeil i Singusdal. Rundt kl.12 gikk strømmen på Henseid, men kom relativt raskt tilbake.

Tre over veien på Voje
Rundt kl. 15 stoppet trafikken i begge retninger ved avkjøringen til Valnes på Voje. Grunnen var et stort tre som sperret for trafikkantene i begge retninger. Knut Jarle Øverdal brettet opp ermene og gikk løs på treet med motorsaga som en av sønnene kom med. Folk strømmet til fra de ventende bilene for å hjelpe til med å rydde veibanen for kvist og stokker.

Trafikken sto stille i begge retninger inntil Knut Jarle Øverdal hadde kuttet opp det store treet i passelige biter som lot seg trekke av veibanen med handmakt.

Brannmannskaper fra Drangedal rykket ut til Stengerveien i Kroken etter varsel om branntilløp. Stig Esborg med ryggen. Mannen til venstre er Kai Jakobsen.

Gnister fra ledningene
Rundt kl 16 rykket brannmannskaper fra Drangedal ut til Kroken etter varsel om branntilløp. Vedkommende som ringte inn hadde observert gnister etter at et stort tre falt over ledningene. Da brannmannskapene kom frem til Stengerveien var det vanskelig å lokalisere branntilløpet ettersom strømmen var koblet fra.
–Da everket slo på strømmen igjen, så vi hvor gnistene kom fra. Everksfolka, tok strømmen igjen, kutta ned treet, mens vi passet på at det ikke oppsto brann, forklarer Bertil Petterson.

Stengerveien kl 1600. Det store treet presset faretruende mot de tynne ledningene.

Orange varsel for Agder og Telemark
Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Marit Berger, opplyser at den sterke vinden vil fortsette utover kvelden. Vindkastene i Drangedal som kl 16, var rundt 20 meter/sekund, vil avta i løpet av natta. Målestasjonene på Lifjell har målt 40 meter/sekund.

yr.no