Illustrajonsbilde. Pixabay
Illustrajonsbilde. Pixabay

Dødelig sykdom sprer seg blant hunder

Seksjonssjef Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet sier til VG at de så langt har informasjon som tyder på at syv hunder kan ha dødd av sykdommen. Årsaken til sykdomstilfellene er ikke kjent, men Mattilsynet anbefaler hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.

I denne videoen fra VG TV forklarer veterinærer sine funn etter obduksjon av nylig avdøde hunder.

Norsk Kennel Klub har 5. september valgt å gå ut med en anbefaling til klubber og forbund med planlagte terminfestede arrangementer førstkommende helg om å innstille/avlyse disse.
Her er oversikten over hvilke arrangement som er avlyst.

Hunder fra Norge får ikke delta på danske utstillinger
Dansk Kennel Klub går nå ut på klubbens facebooksider med følgende advarsel:
«DKK har i dag modtaget information fra den norske kennel klub omhandlende et alvorligt sygdomsudbrud blandt norske hunde, som har medført dødsfald hos flere hunde.På baggrund af dette er det blevet besluttet at udelukke hunde bosiddende i Norge fra deltagelse på udstillinger, prøver, stævner eller andet indtil videre.»

Mattilsynet melder at flere veterinærer i Oslo-området har de siste ukene fått inn hunder med alvorlig diaré.
– Det finnes ingen felles systematisk oversikt over alle sykdomstilfellene, men det antas at minst et 20-talls hunder har mistet livet så langt. Det meldes om sykdomstilfeller over store deler av Østlandet, men vi kan ikke utelukke at sykdommen spres til andre landsdeler, sier veterinær og kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg hos veterinærkjeden Anicura til VG.

Det var VG som først skrev om denne saken.

Mattilsynet sier at de foreløpig har lite informasjon, men vet at det er en alvorlig tilstand som er oppdaget hos flere hunder – særlig i Oslo-området.

– Sykdomsbildet viser blodig diaré og hos noen blodig oppkast. Det er et kort sykdomsforløp, det vil si at det går veldig fort fra første symptomer inntreffer til hunden blir alvorlig syk. Siden såpass mange hunder er rammet, antar Mattilsynet at sykdommen enten skyldes en bakterie eller et virus.

Les mer om hundesykdommen på matilsynet.no 

Mattilsynet går nå ut med flere råd til hundeeiere:

  • Begrens nærkontakt med andre hunder
  • Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur
  • Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært
  • Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager de ovennevnte symptomene hos din hund
  • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse
  • Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses.