Kirkejubileet (003)

Nissedalskoret 30 år 2019

Kort resyme over korets historie:
Koret startet i 1989 etter ønske fra noen sangglade damer. De kontaktet Olav Svalastog og spurte om han kunne være så snill… Koret kom igang og har vært igang 30 år i år med øvinger en gang i uka bare med avbrekk av ferier og litt lange somre.
Noen av sangerne som var med i fra starten, er fremdeles med like entusiastiske i dag som den gangen!
Koret har i perioder også hatt med sangere fra Åmli og Fyresdal og i en periode ble øvingene generøst flyttet fra Tveitsund til Kilegrend for å korte reisevegen for førsdølane. I dag har koret 25-30 sangere.

Aktiviteter:
Koret har hatt et bredt repetoire, alt fra salmer og klassiske stykker til viser og populærmusikk. Flere konserter og kulturkvelder opp igjennom åra har hatt fokus på musikk av kjente musikere slik som: Mikis Teodorakis, Geir Lystrup, Evert Taube, Abba, og Alf Prøysen.

Samarbeid:
Koret har ved flere anledninger hatt samarbeid med dyktige musikere både lokale og noen lengre borte fra slik som f.eks. Telemark kammerorkester som spilte da vi i desember 2001 framførte Antonio Vivaldis messe Gloria i Nissedal kirke.

Samarbeid med mange ; ressigører, skuespillere, musikere, komponist og tekstforfatter i spelet «Nissedal til alle tider», har vært til stor glede og inspirasjon for koret i flere omganger. Spelet ble framført to ganger på Bakka (1998 og 2000), en gang ved Lokstallen (2002) og i 2005 på kulturhuset i Arendal under tittelen «Song og spel langs Nidelva» , et stykke med innslag fra 3 spel:  «Inger og Knut, «Bjørkeskog og dynamitt» og «Nissedal til alle tider. Fossane dansar.» Alle skrevne av Kjell Aasen og med musikk av Sigvald Tveit.

Koret har samarbeida og kora for med flere kjente solister opp igjennom åra slik som Geir Lystrup, Hanne Krohg, Steinar Albriktsen, Monica Nordli, Maria Aradondo og Torstein Sødal.

Foruten det å synge har koret stått som arrangør eller medarrangør for mange kulturarrangement og hatt en finger med i alt fra markedsføring, økonomi, kostymer, rekvisita og servering og litt skuespilleri.

Det største prosjektet på denne måten var nok «Nissedal til alle tider» og kulturkvelder i Nissedal og Fyresdal (1997), men trivelig har det også vært med sang og dansekvelder sammen med bl. a. Gjerstad storband og toradergruppene Nissespretten og Trogfjellduren på Solborg i senere tid.

Sammen med andre lokale krefter, har koret vært endel av «Vi Spelar Jola inn» i kirka i Treungen i mange år, ofte etter å ha sunge jula inn på omsorgssenteret før på dagen.

Vi sang også ved kirkejubileet i Nissedal i 2014.

Olav Svalastog har vært vår glade, dyktige, inspirerande dirigent i alle disse åra, (såå glad i han!) men vi har også hatt glede av en dyktig gjestedirigent Margrethe Ek fra Moss ved flere anledninger, blant annet har hun vært med som dirgent på korturer til utlandet hvor vi har sunget i kirker og katedraler i Italia, Irland og Polen.

I 2011 i Riva del Garda i Nord-Italia var vi med i korkonkurranse og var stolte av å synge oss opp til et sølvnivå.

 Og nå- 23.november feirer vi 30 år med sangglede på kulturhuset i Treungen!!

 Info om koret finnes også i artikler i TA 4.januar 2019 og i Åmliavisa 1.november 2018.

Ellers er vi under Nissedalskoret på Facebook.

 Astrid Jupskås

Mob.95222394 hvis spørsmål