Shutterstock-Tryg_Forsikring

10 ting du bør vite om røykvarsleren

Per 9. oktober hadde 28 personer omkommet i brann i Norge i år, 23 menn og 5 kvinner. Tidlig varsling øker sjansen for å redde seg ut i tide, og den viktigste livsforsikringen er røykvarsleren

Men hvilken røykvarsler bør du ha? Hvor mange og hvor skal de plasseres og når bør de skiftes ut? Hvert år redder røykvarslere liv, men mange vet ikke om de har en røykvarsler som virker.

– Det bekymrer oss, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring. Han har samlet svarene på de 10 viktigste spørsmålene forsikringsselskapet får om røykvarslere.



Hva slags røykvarsler bør jeg velge?

– Det finnes to ulike røykvarslere på markedet, ioniske og optiske. De fleste branner starter som ulmebranner, for eksempel i sengetøy. En optisk røykvarsler kan oppdage ulmebrann vesentlig raskere enn en ionisk røykvarsler. Vi anbefaler derfor optisk røykvarsler.

Hvor mange røykvarslere trenger jeg?

–Minimumskravet er at du har én røykvarsler i hver etasje i bolig og fritidsbolig. Jeg anbefaler at man har én per soverom og oppholdsrom, og at disse er seriekoblet. Ved et branntilløp vil alle slå ut samtidig, noe som øker sjansen for å våkne på natten og at alle kommer seg ut tidsnok.



Hvor bør røykvarslerne de plasseres?

– Røykvarslere skal monteres på høyeste punktet i taket, og minst en halvmeter fra veggen.

Hvor lenge varer batteriet i en røykvarsler?

– De fleste har utskiftbare batteri, andre har fastmonterte eller er tilsluttet strømnettet. For røykvarslere med utskiftbare batterier bør en skifte disse én gang i året, selv om de kanskje varer litt lenger.

Krever en røykvarsler vedlikehold?

– Ja, støvpartikler som samler seg i røykvarsleren kan føre til ustabilitet. En tett røykvarsler har vesentlig dårligere egenskaper. Kom deg opp i gardintrappa og tørk av den.

Hvor ofte bør røykvarsleren sjekkes?

– Sjekk den med testknappen én gang i måneden. Det anbefaler Brannvernforeningen og vi.

Kan en røykvarsler gå ut på dato?

– Ja, røykvarslere har en utløpsdato. Om du ikke finner den bør du teste varsleren regelmessig eller bytte den ut. Etter åtte til ti år går varsleren ut på dato. Da virker den dårligere og vil etter hvert slutte å fungere.

Holder det med kun røykvarslere i huset?

– Nei, egentlig ikke. Enkelt slukkeutstyr bør være lett tilgjengelig, som slukkespray, pulver- eller skumapparat. Man kan også ha brannslange eller brannteppe. Det viktigste er at man har noe som fungerer, og at alle i huset vet hvordan de bruker utstyret.

Bør man ha brannøvelser hjemme?

– Svarer er utvilsomt ja. Det oppstår lett panikk hvis en røykvarsler begynner å ule midt på natten, men det hjelper betraktelig hvis alle har trent litt på hva man bør gjøre og hvordan man kommer seg ut raskt. Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten, så det er viktig å ha gått gjennom alt før noe skjer.

Kan det oppstå brann i strømkontakten?

– Ja, det kan det. Det er mange branntilløp som skyldes feil i det elektriske anlegget. Derfor bør man sjekke det årlig. Mange branner kunne vært unngått om det elektriske anlegget hadde vært sjekket oftere.

Teksten er hentet fra en pressemelding fra Tryg Forsikring

Nøkkeltall om branner i Norge

I fjor omkom 39 personer i brann. Siden 1979 har det i snitt omkommet 62 hvert år.

  • Alle boliger skal ha minst én røykvarsler i hver etasje.
  • Alarmen skal kunne høres på oppholds- og soverom, også når døren er lukket.
  • Eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusavhengige er spesielt utsatt. Tall fra DSB viser at vel 75 prosent av de som omkommer i brann er i disse gruppene. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen.
  • Brann- og redningsvesenet rykket i fjor ut til 3537 branner i private hjem.
  • 45 prosent, 1538 av disse, var branner og branntilløp på komfyren.
  • I blokkleiligheter startet nær 75 prosent av alle branner på kjøkkenet.
  • Oslo er det fylket med klart flest branntilløp på komfyren per innbygger.
  • Dt skjer flest brannhendelser i bygninger om vinteren, og aller flest i desember.
  • Høyest boligbrannfrekvens i forhold til innbyggertall hadde Finnmark og Oslo. Lavest hadde Rogaland og Akershus.
    Kilde: Tryg Forsikring

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Colourbox-Tryg_Forsikring
Colourbox-Tryg_Forsikring