Hardhaus består av Vidar Heldal - vokal, Erik Damberg - bass, kor, Erik Norheim - gitar, kor, Jonas Myklebust Lima - trommer, kor og Endre Christiansen - orgel, kor. Foto: Kai Hansen
Hardhaus består av Vidar Heldal - vokal, Erik Damberg - bass, kor, Erik Norheim - gitar, kor, Jonas Myklebust Lima - trommer, kor og Endre Christiansen - orgel, kor. Foto: Kai Hansen

Ny singel «Mirakelmann»

Hardhaus sparker fra med mørk countryrock

Med låten «Mirakelmann» får Telemarksgutta virkelig vist fram trøkket i bandet, og teksten kommer som kuler ut av høyttalerne. Dette er mørk og fengende countryrock med alle elementer du trenger for å kunne røre på beina. «Mirakelmann» slippes fredag 25. oktober.

Lørdag 16. november kommer de til Tokestua.

Hardhaus har blitt headhuntet inn til et av Norges største bookingbyråer «United Stage». I oktober ble det signert avtale og nå deler de selskap med band som CC Cowboys, Oslo Ess, Bugge Wesseltoft og Jaa9 & OnklP, så fansen kan forvente en stor Norgesturné i forbindelse med plateslippet til neste år.

– Vi gleder oss stort til å turnere over hele landet, og er utrolig takknemlige for å få komme inn i den stjernespekkede stallen til United Stage, forklarer frontmannen Vidar Heldal med et stort smil.

Hardhaus skaper et univers med sterke rufsete skildringer av livets realiteter, utfordringer og gleder. «Mirakelmann» er en riff-basert låt med catchy refreng, i landskapet mellom amerikansk countryrock og norsk bygderock. Det er røft, lekent og energisk med rå gitarer, samtidig som country-elementene som veksel-bass og twangy telecastere ligger i bunn.

– Teksten på denne sangen er desperat og hovedpersonen trygler om et mirakel for å komme seg ut av fortvilelsen. Sitatet «bare kom med svaret om du har, ein bruksanvisning for ein kar på villspor» føler jeg forklarer tematikken godt, forklarer Erik Damberg.

Historien bak låta er rett og slett det å ville skrive om en fiktiv person som har svaret på det meste, et orakel som sitter inne med den kunnskapen man gjerne skulle ønske å besitte selv, fortsetter Endre Christiansen.

Musikken formidler følelsen av desperasjonen, der hovedpersonen ber om mirakler for å komme seg ut av uføret, og det hele er pakket inn i rockete fandenivoldskhet. Finnes det egentlig en «Mirakelmann»?

– Man må tørre å sette ord på at man har det vanskelig og be om hjelp. Jeg tror alle kunne trengt en mirakelmann til tider, legger Jonas Lima til.

– Hardhaus forsøker alltid å utfordre seg selv musikalsk. I dette tilfellet ønsket vi å lage en litt mørkere låt som forhåpentligvis får lytterne til å reflektere og tenke, forklarer vokalist Vidar Heldal.

«Mirakelmann» har allerede vært med Hardhaus på turné i et års tid, og har blitt tatt godt imot av publikum. Singelen startet nemlig som en live-låt, med et gitarriff og en akkordprogresjon. Stemningen som live-formatet skapte, ga igjen inspirasjon til en mer aggressiv og direkte tekst.

– Under innspillingene var det viktig å få frem den energien vi har hatt når vi spiller musikk live. Gitarsoloen som ble lagt på i etterkant ble behandlet litt ulikt gitarsoloer nå til dags, og vi tok i bruk «old school» effekter som flanger, for å få frem et mer desperat, psykedelisk preg, avslutter Erik Norheim.

Telemarksbandet Hardhaus sparker godt fra seg, og lever opp til renomméet som Norges beste bygderockband. «Mirakelmann» er et svennestykke av en rockelåt som slippes på Hells Bells Records fredag 25. oktober.
Teks: Oda-Marie Jørgensen