Her viser Tor Rasmus Flom og Kristin Flom frem noen av de varene som kommunens beredskapskoordinator, ­Hilde Tveit Kirkeby, anbefaler å ha i hus. Foto: Jan Magne K. Stensrud
Her viser Tor Rasmus Flom og Kristin Flom frem noen av de varene som kommunens beredskapskoordinator, ­Hilde Tveit Kirkeby, anbefaler å ha i hus. Foto: Jan Magne K. Stensrud

Er du forberedt på å klare deg uten strøm i noen dager?

Vinteren er i kommet og det er fem måneder til våren. De fleste over 40, som er født og oppvokst på landet, er vant til å tenke beredskap. Men yngre og folk oppvokst i by er kanskje ikke like vant til å klare seg gjennom noen dager med strømbrudd.

Dersom uhellet er ute, strømmen går eller vannet fryser og gradestokken viser minus 30 grader celsius, kan det være kjekt å ha et par vedsekker i beredskap. De fleste hus i Drangedal har skorstein. Men det finnes noen leiligheter uten muligheter for vedfyring. Dersom strømmen går, blir det fort kaldt inne. Da kan en parafinovn være løsningen.

Hilde Tveit Kirkeby er beredskapskoordinator i Drangedal kommune. Mellom 28. oktober og 3. november ble det arrangert egen beredskapsuke. Foto:Privat

Kikk innom naboen
Beredskapskoordinator i Drangedal, Hilde Tveit Kirkeby, minner om viktigheten av å ha en lite beredskapslager av det aller mest nødvendig. Hun legger til at ved langvarig strømbrudd eller andre krisetilstander er det også viktig at naboer kikker innom og passer litt ekstra på hverandre.

Her er noen eksempler på varer som kan være kjekt å ha for å klare seg gjennom de tre første dagene:

– førstehjelpsutstyr

– hermetikk

– knekkebrød

– pålegg med lang holdbarhet

– havregryn

– litt sjokolade

– varme klær

– 9 liter vann pr person (tre liter pr dag)

– kilde til oppvarming

– stearinlys

–fyrstikker

www.sikkerhverdag.no

På sikkerhverdag.no kan du hente mye nyttig informasjon. Her går det frem at uvær, naturhendelser og tekniske problemer kan føre til at mange mister strøm eller vann. I Slike situasjoner kan det bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer. Sjansen er kanskje ikke stor, men det kan skje og da bør du være forberedt. Heldigvis bor vi i ei bygd med stabil strømleveranse. Ved strømbrudd som skyldes uvær er det sjelden at strømabonnentene er uten strøm i mer enn 1-2 timer.

Tenk igjennom hva som kan skje i forhold til der du bor. Noen bor langt fra butikk og naboer. Hvilke konsekvenser kunne det ha fått og hvordan nettopp din familie ville ha håndtert det, dersom strømmen skulle bli borte i tre dager.  Har du anskaffet utstyr du planlegger å bruke i en nødsituasjon, gjør deg kjent med hvordan det brukes og sørg for at det virker.

En annen viktig ting er å skaffe deg og familien informasjon om hva som skjer videre. Hva krisen skyldes og hvor lenge krisen vil vare.