Drangedal Sjukeheim

Er Drangedal en dementkommune ?

Leserinnlegg

Den 11 november ble det holdt et møte der det ble informert om mulig nedleggelse av 7 plasser ved Lauvåsen bofelleskap for demente. Kommunen vil da spare 1,5 millioner kroner. Selvsagt er det full forståelse for at det må spares inn når budsjettet ikke ble som først forventet, og alle må bidra til kommunens beste.
Som sykepleier ansatt ved Lauvåsen er jeg sterk uenig i dette forslaget da jeg mener dette ikke er til beboerenes beste. Det å flytte disse beboerne fra det som har vært deres hjem over lengre tid er meget uheldig . De har allerede flyttet fra sine egne hjem som har vært en krevende prosess. Nå som de har blitt enda sykere, og ikke kan forsvare seg skal de tvangsflyttes til sjukeheimen som er lite egna for denne gruppa.
Lauvåsen bofelleskap er bygd spesielt med tanke på demente. Det er to avdelininger hvor boarealet er laget som et åtte tall. Dette er gjort for at de ikke skal føle at de møter en stengt dør noe som virker stressende på dem. Det er også alarm på dørene slik at de kan gå ut i en avgrenset sansehage i trygge omgivelser, og vi vet hvor de befinner seg. Dette tilbudet finnes ikke på sykehjemme . Der er det også stor mulighet for å komme seg ut ubemerket, og det kan få fatale følger særlig på vinterstid.
Dementsykdommer er forskjellige og påviker den enkelte forskjellig. Ved demens sykdom blir hjernecellene gradvis ødelagte og hukommelse og språk vil forsvinne. Til slutt vil også fysikken og vitale organer svikte. Sykdommen er dødlig og de fleste klarer ikke mer enn ca 7 år. Derfor er det så viktig at disse får ha det så bra som mulig den siste tida. Da er forflytning til et fremmed miljø ikke heldig .
På Lauvåsen har vi et godt arbeidsmiljø, og vi har etter beste evne prøvd å skape trygghet og god omsorg for beboerne.Trygghet, små omgivelser,stabilitet og ro er viktig for denne gruppa.De blir fort engstlige og urolige ved små endringer , som for mange i avdelingen , høy musikk og stress. Med store endringer og for mye stimuli blir de stresset og engstlige og kan bli urolige og utagerende( sinne , roping,slag og spark). Derfor er det meget viktig med trygge og rolige omgivelser der de får omsorg og føler seg ivaretatt.
Flytter vi disse beboerne vil de bli stresset og utrygge og noen vil reagere med utagering og aggresjon.For å trygge dem må det økes på bemanning og det blir lite å spare økonomisk.Det vil også i en slik situasjon bli flere sykmeldinger da arbeidsituasjonen blir meget krevende og det kan oppstå skader.
Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Helga Katrine Haug skriver i en rapport ”Generelt vil personer med demens få mer symptomer når de blir flyttet” Hun skriver også at ” flytting av beboere kan være hensiktsmessig og riktig når personen ikke lenger kan nyttiggjøre seg tilbudet i avdelingen, eller at beboeren trenger et nytt tilbud i forhold til utvikling av sykdommen. Men det er viktig i denne vurderingen å vektlegge hvilken belastning det er for personer med demens å flytte.”
Dessuten skal Drangedal være en demensvennlig kommune , og behovet for demesplasser øker i hele landet også i Drangedal. Da passer det dårlig å legge ned tilbud som er tilrettelagt for demente. Henviser her til demensplan 2020.”Strategien og tiltakene i demensplan 2020 skal bidra til å sette demensutfordringene på dagsorden og bedre tjenestetilbudet til personer med demens og deres pårørende” Vidre står det ”Personer med demens skal oppleve at de blir sett og godt ivaretatt. Personer med demens skal ha tilrettelagt bo forhold og omgivelser og er tilpasset tjenestetilbud”
Det er ikke riktig å la kortsiktig økonomisk vinning gå ut over livskvaliteten til de mest sårbare i kommunen vår. Håper kommunen vil finne en bedre løsning på økonomien og spare de svakeste av de gamle for en krevende situasjon ved å å bryte opp hjemmene deres.

Sykepleier ved Lauvåsen
bofelleskap
Annbjørg Ellefskås

Drangedal sjukeheim. Arkivfoto