Bildetekst: HVA FIKK DU? En typisk forundringspose – eller porsjon – med mat inneholder for eksempel én ferdigsmurt bagett, tre boller og ett annet bakverk. Foto: Johnny Syversen

Telemarkinger reddet nesten 2100 måltider fra å bli kastet

I løpet av drøyt to år har Circle K-kunder i Telemark reddet 2076 matporsjoner fra å bli kastet ved hjelp av en app. Aller flest måltider berges på Circle K Telemarksporten.

Bare i løpet av 2019 har innbyggere i Telemark reddet 1398 måltider ved fylkets Circle K-stasjoner. Dette har foregått via appen Too Good To Go.

– Samarbeidet vårt med Circle K Norge har virkelig gjort matredding tilgjengelig i hele vårt langstrakte land. Det er fantastisk at det går an å inspirere lokalmiljøet til å bidra i kampen mot matsvinn, både i bykjernene og i langt mer grisgrendte strøk, sier en fornøyd Bendik Walderhaug, matredder og salgssjef i Too Good To Go.

Kunder ved Circle K Telemarksporten har reddet 1041 måltider gjennom de siste to årene, noe som er mest i fylket. Deretter følger Circle K Skjelsvik med 733, Circle K Seljord med 179, og Circle K Drangedal med 58 reddede måltider. I tillegg har Circle K Telemarksveien nylig blitt med på Too Good To Go-samarbeidet.

Økning i matredding

I løpet av to år har kunder ved 120 Circle K Norge-stasjoner over hele landet reddet over 100 000 matporsjoner fra å havne i avfallet. Året 2019 har sett en økning i matredding på 50 prosent.

Walderhaug konstaterer at 120 Circle K-stasjoner fra Alta i nord til Farsund i sør for tiden bruker Too Good To Go-appen aktivt som verktøy i kampen mot matsvinn. En typisk forundringspose – eller porsjon – med mat inneholder for eksempel én ferdigsmurt bagett, tre boller og ett annet bakverk. For 39 kroner får matredderen overskuddsmat til en normal utsalgspris på mellom 100 og 140 kroner.

I Norge kastes mat tilsvarende hver åttende handlepose. Årlig går om lag 385 000 tonn med mat i avfallet, med en beregnet verdi på 22 milliarder kroner. Mobilappen Too Good To Go kobler sammen butikker, spisesteder, kafeer, bakerier og energistasjoner med rundt 950 000 matreddere over hele landet.

40 nye stasjoner er med

Prosjektleder Ida Ulla-Britt F. Burud i Circle K Norge jobber for å utvide satsingen på matredding ved landets stasjoner. Hun forteller at antall stasjoner som bruker Too Good To Go-appen har økt med om lag 40 fra i fjor.

– Vi jobber hver dag på mange områder med å redusere matsvinn. Å kaste mat er sløsing med ressurser og gode produkter, noe som er dårlig økonomi og skadelig for miljøet. Vi setter stor pris på at så mange kunder gjennom bruk av Too Good To Go vil hjelpe oss med å redde mat som ellers ville blitt til avfall, sier hun.

Håper flere blir med

Matredder Bendik Walderhaug håper enda flere Circle K Norge-stasjoner kaster seg på samarbeidsavtalen i 2020. Han understreker at stasjonene kan lære mye om egne rutiner ved å bruke appen.

– Dataene i appen gir en god pekepinn på hvor svinnet oppstår, slik at stasjonene kan skru til rutinene. På den måten unngår de å ha så mye overskuddsmat i utgangspunktet, sier Walderhaug.

Kilde: Pressenytt