Anne-Cecilie Kaltenborn. Foto:NHO

Frykten for konkurs øker: - Kommuner kan gjøre en stor forskjell

NHO Service og Handel ber myndighetene om å bidra til at tjenestenæringen får holde hjulene i gang. Et viktig bidrag er å fortsette å kjøpe tjenester fra private.


En fersk medlemsundersøkelse fra NHO Service og Handel, den nest største landsforeningen i NHO, viser at 46 prosent av bedriftene innen tjenestenæringen frykter konkurs som følge av koronakrisen. I en pressemelding går det frem at dette er en økning på 5 prosentpoeng i løpet av en uke.


- Akkurat nå er Norge og resten av verden inne i en krevende tid. For mange innen tjenestenæringen er det akutt likviditetskrise. Flere av våre bedrifter må velge hvilke regninger de skal betale, fordi pengene ikke strekker til. Dette er noe som offentlige instanser, private kunder og underleverandører merker og må ta hensyn til, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.


Kan gjøre en forskjell  


Sammen med bedrifter innen reiseliv, er service- og handelsbedriftene blant de som er hardest rammet av koronakrisen. Hele 49 prosent sliter med å betale løpende utgifter, viser medlemsundersøkelsen.


- Dette er en tid hvor næringsvennlige kommuner kan gjøre en stor forskjell ved å vise en forståelse for situasjonen private bedrifter står i akkurat nå, sier Kaltenborn.


Berger arbeidsplasser 


- Jeg vil oppfordre kommuner, fylker, etater og direktorat til å fortsette å kjøpe tjenester fra private. Dersom det er noen reguleringer eller avklaringer som er nødvendig for at et prosjekt kan settes i gang, så er dette tiden å gjøre det. Jeg vil også oppfordre til å betale fakturaer i løpet av 2-10 dager, i stedet for 30 dager som er vanlig.


- Ikke benytt force majeure til å avslutte en avtale som er viktig for en bedrift, hvis det ikke er helt nødvendig, legger Kaltenborn til.


- Dette kan være avgjørende for tusenvis av arbeidsplasser innen tjenestenæringen, sier Kaltenborn.


Hovedfunn i medlemsundersøkelsen: 


46 % av bedriftene frykter konkurs (opp fra 41 % forrige uke).


81 % har gjennomført permitteringer (opp fra 76% forrige uke).


84 % har planer om å gjennomføre permitteringer i løpet av kort tid.


49 % har likviditetsproblemer (opp fra 41 % forrige uke).


OM NHO Service og Handel: NHO Service og Handel er en av de to største landsforeningene i NHO. Vi har 6.800 virksomheter med 130.000 ansatte. Vi representerer bransjene: Arbeid og Inkludering, Bemanning og Rekruttering, Drift og Service, Helse og Velferd, Sikkerhet og Beredskap, Handel, og Frisør og Velvære.