Viktig med god håndhygiene.
Viktig med god håndhygiene.

Koronavirus: Forskjellen på hjemmekarantene og hjemmeisolering

Bare sår i halsen, har tett nese eller hoster?

Folkehelseinstituttet sier at alle som har forkjølesessymptomer skal holde seg hjemme. Dette kan være milde symptomer som hoste, tett nese, tungpustet sår hals eller andre symptomer. Selv om man kun har en av disse symptomene skal man holde seg hjemme. Man skal holde seg hjemme ett døgn etter du er symtomfri. Du skal føle deg frisk og ikke ha noen symptomer i et helt døgn før du kan dra på butikken eller jobb igjen.  Les mer om det nye rådet fra FHI her.

Hvorfor er dette viktig å følge?

Du tenker kanskje selv at det er en forkjølelse eller influensa. Det kan til og med hende at du har rett, men siden Korona kan gi milde symptomer, eller like symptomer som influensa eller en vanlig forkjøelse. Derfor er disse vanskelig å skille. Det beste er derfor å være hjemme til det går over slik at man ikke sprer smitte. Man skal derfor være hjemme til alle symptomer er over, og så en ekstra dag. Det er også viktig å tenke på at å smitte andre med disse symptomene, selv om det «kun» er en forkjølelse kan være belastende om personen er i risikogruppen for Korona. Smitting av andre kan også utløse behov for testing, og slik belaste helsevesenet unødvendig.

Hva er hjemmekarantene?

Å ha hjemmekarantene betyr å være hjemme og ikke ha kontakt med andre enn de du bor sammen med. Man skal ikke gjennomføre hjemmekarantene på hytta, men i kommunen du er bosatt i.

Dette betyr

 • Du skal ikke gå på jobb
 • Ikke reise
 • Ikke ta offentlig transport
 • Unngå steder der man lett kan komme nær andre
 • Ikke oppsøke andre personer

Du kan om du er helt fri for symptomer

 • Bevege deg ut av ditt eget hjem, som å gå en tur i skogen. Men det er viktig du unngår folkemengder og følger rådene med å holde avstand og ha god hoste- og håndhygiene.

Hjem skal ha hjemmekarantene?

 • Om du har vært på reise utenfor Norge må du i hjemmekarantene i 14 dager selv om du ikke har noen symptomer. Dette har tilbakegjeldene kraft fra 27.feb.
 • Om du har hatt kontakt med noen som er syke med Korona. Dette gjelder også om du føler deg frisk.
 • Du må også i hjemmekarantene i 14 dager om du har vært i Sverige eller Finland. Dette gjelder fra og med 17.mars

Du trenger ikke kontakte lege for å gå inn i hjemmekarantene. Har du vært utenfor Norge, har du hatt kontakt med syke skal du putte deg selv i hjemmekarantene. Om du utvikler symptomer skal du gå over til hjemmeisolering og kontakte lege om symptomene utvikler seg. Om du er i tvil på hva du skal gjøre, ta kontakt med helsesykepleier som er tilgjenglig på 35 99 71 25 hver ukedag fra kl. 9-11.

Personer i karantene som utvikler forkjølelsessymptomer som hoste, feber eller tungpusthet, skap oppholde seg i isolering fra symptomene inntrer til 7 dager etter symptomfrihet. Du kan lese mer om hjemmekarantene på FHI eller på Helsenorge.

Hva er hjemmeisolering?

Med hjemmeisolering skal du være hjemme og unngå kontakt med andre, også de du bor med. Du kan ikke ha besøk eller kontakt med andre mennesker enn de du bor med. De du bor med skal du ikke ha tett kontakt med, og være svært nøye med håndvask. Bo gjerne i en annen del av huset om mulig. Man skal ikke gjennomføre hjemmeisolering på hytta, men i kommunen du er bosatt i.

Dette betyr

 • Du skal ikke gå på jobb
 • Ikke reise
 • Ikke dra på butikken eller apotek
 • Ikke ta offentlig transport
 • Ikke gå ut av huset
 • Ikke oppsøke andre personer
 • Du kan ikke dra på besøk eller ha besøk

Du skal bli hjemme!

Hvem skal ha hjemmeisolering?

 • Hjemmeisolering gjelder for de som er mistenkt å ha eller bekreftet syke med Korona. De som har symptomer.

For mer informasjon les mer om hjemmeisolering på FHI eller Helsenorge.

Er du fortsatt i tvil om forskjellen mellom hjemmekarantene og hjemmeisolering? Eller har andre spørsmål?  Helsedirektoratet i samarbeid med vg.no har en side hvor man kan stille spørsmål eller lese andre spørsmål stilt knyttet til Korona på Helsedirektoratet live.  Du kan også kontakte helsesykepleier som er tilgjenglig på 35 99 71 25 hver ukedag fra kl. 9-11 om du har spørsmål.

Du finner mer inrformasjon på Drangedal.kommune.no