Illustrasjon
Illustrasjon

Koronavirus: Norges Bank kutter renten

Sentralbanksjef Øystein Olsen kutter styringsrenten med 0,75%-poeng, fra 1,00% til 0,25% på morgenkvisten. Dette er den laveste nivået noensinne. Banken sier også at den kan kutte igjen.

Tiltakene for å begrense spredningen av koronaviruset gjør at en rekke virksomheter må stenge eller redusere aktiviteten. Mange arbeidstakere permitteres, og arbeidsledigheten har økt. Verdensøkonomien rammes i stadig sterkere grad, og oljeprisen har falt videre. Uroen i finansmarkedene har tiltatt, og høyere påslag i kreditt- og pengemarkedet gjør det dyrere for norske foretak å finansiere seg. Kronekursen har svekket seg kraftig.

I en melding fra Norges Bank kommer det frem at renten settes ned for at norske foretak og husholdninger skal kunne få lavere lånekostnader for nye og eksisterende lån for å kunne bidra til at aktiviteten vil kunne ta seg raskere opp når situasjonen normaliseres.

Når kredittmarkedet igjen kommer i balanse, vil dette slå ut i lavere renter for kommuner og fylkeskommuner i tiden fremover.

–For Drangedal kommune er dette gode nyheter. Dette betyr reduserte låneutgifter for kommunen, sier kommunalsjef Jens Arnfinn Brødsjømoen.

Neste ordinære rentemøte er 6. mai, med pressekonferanse og offentliggjøring av rentebeslutning 7. mai.