Illustrasjon
Illustrasjon

Permitterte får full lønn i 20 dager

Partiene på Stortinget er enige om en krisepakke som skal begrense folks økonomiske tap som følge av coronaviruset. Permitterte får full lønn i 20 dager.

Det var E24 som først skrev om dette.

Dette er noen av hovedpunktene:

  1. Lærlinger som mister lærlingsplassen skal ha inntekt på nivå med lærlinglønnen.
  2. Permitterte får lønn i 20 dager, mot 15 tidligere. Arbeidsgiver betaler de to første dagene og staten de resterende 18.
  3. Etter 17 dager uten inntekt kan frilansere og selvstendig næringsdrivende få 80 prosent av gjennomsnittet av de siste tre års inntekter, opp til 600.000 kroner. De har også rett på sykepenger fra den tredje dagen og omsorgspenger fra dag fire.
  4. Flere med lav inntekt kan få dagpenger. Grensen for å få dagpenger senkes til  74.894 kroner fra 150.000 kroner.

– Disse strakstiltakene vil bidra til å unngå unødige konkurser og oppsigelser for bedrifter som er akutt rammet av virusutbruddet, og sikrer velferden til de som blir hardest rammet av krisen, sa Mudassar Kapur (H), leder i Stortingets finanskomité, da partiene presenterte enigheten mandag morgen.

– Lærlinger som mister læreplassen og er engstelige må også få forutsigbarhet, de vil få en inntektssikring som er på nivå med det de hadde som lærlinger, sier Hadia Tajik (Ap) til E24.

Partiene på stortinget vil gi regjeringen full støtte til å gjennomføre de grep som er nødvendig for å redde bransjer og bedrifter.

– Staten tar en større del av regningen for permittering, sykepenger og omsorgspenger for å lette situasjonen i bedriftene, sier Sylvi Listhaug (Frp) til VG.

Etter det Drangedalsposten kjenner til, øker antall permitterte for hver dag som går. Vi vet ikke hvor mange som pr i dag er permitterte, men det er snakk om flere nye hver dag.