DNT Telemark oppfordrer til å ta turen ut, men la turboka ligge. Fotograf: Sindre Thoresen Lønnes

Ut på tur , men la turboka ligge

Nærturene våre har alltid vært viktige, men blir litt ekstra kjærkomne i denne perioden. Frisk vårluft og bevegelse i marka er til god hjelp når verden står på hodet.

Her i Telemark har turlag rydda og merka mange hundre nærturer. Dette er alt fra toppturer få kilometer fra bysentrum til skogsvandringer blant flotte vann og viktige kulturminner. Disse turmålene kan vi fortsatt benytte. turverdenen er ikke snudd på hodet. Vi ber likevel alle om å holde avstand til hverandre og følge Folkehelseinstituttet (FHI) sine retningslinjer, også på tur. I tillegg ønsker vi at alle nå venter med å skrive seg inn i turbøkene.

La turbøkene vente


  • Vi har gått ut med en oppfordring til alle våre turlag om å ta turbøkene inn midlertidig for å begrense koronasmitte, forteller daglig leder i DNT Telemark, Jon Atle Holmberg.


Han håper også privatpersoner og andre turgrupper som har turbøker ute gjør det samme i denne perioden.

  • Om du som turgåer likevel kommer over en turbok ber vi deg følge FHIs retningslinjer, og helst lar boka ligge.


Registrer turen i SjekkUT- appen

Selv om en nå ikke bør signere turbøkene med penn som vanlig, finnes det en digital turpostkasse, kalt SjekkUT.

  • Vi håper flere vil ta i bruk SjekkUT-appen for å registrere turene, og at mange også kan finne inspirasjon til nye nærturområder, forteller Holmberg.


I SjekkUT kan man blant annet se turposter i nærheten, signere den digitale gjesteboka og dele bilde av seg selv fra turen på sosiale medier. Appen er helt gratis og tilgjengelig for alle, uavhengig av om man er DNT-medlem eller ikke.

I anledning DNTs 150 årsfeiring i 2018, lanserte DNT Telemark nærturtiltaket «150 hverdagsturer i Telemark». De siste årene har frivillige i turlaga, sammen med DNTs administrasjon, jobbet med å få på plass turposter i SjekkUT-appen. Dette har resultert i blant annet tre lister kalt «150 hverdagsturer i Telemark".

  • Med disse listene håper vi det blir lettere å finne turene som befinner seg i nærheten, forklarer Holmberg.


Planlegg på UT.no

Hvis man er usikker på hvordan man finner de forskjellige turpostene, kan man benytte UT.no til å finne fram.

  • På UT.no ligger det gode turbeskrivelser og man kan til og med benytte google maps på store deler av turene til å finne startpunktet, informerer Holmberg.


Med det ønsker han alle fine nærturer i tiden som kommer, og minner om at det aller viktigste nå er å følge helsemyndighetens retningslinjer og ta hensyn til hverandre.