Illustrasjon. Drangedalsposten

Unge mest smittet

Nå er det de unge mellom 20 og 30 år som er mest utsatt for å bli smittet av covid-19 i Vestfold og Telemark. Gjennomsnittsalderen på de som har testet positivt i vårt fylke i juni er 26 år, mens det i mars var 53 år. Det viser tall fra laboratoriene.

 

 

- Det betyr at smitten nå foregår mellom yngre mennesker. Dette er en trend vi ser over hele landet,  sier assisterende fylkeslege hos fylkesmannen i Vestfold og Telemark, Bjørg Klemetsdal i en pressemelding.

Ved de tre laboratoriene som analyserer covid-19 i Vestfold og Telemark er det totalt åtte positive prøver i juni, og gjennomsnittsalderen på de som er smittet er 26 år. Landsgjennomsnittet for de som er smittet i juni er 32 år.

Utelivet en risiko
- Vi ser at folk er tett på hverandre i utelivet og andre steder der unge mennesker samles. Selv om de fleste unge som blir smittet ikke blir alvorlig syke, vil smitten kunne overføres til sårbare personer som bestemor eller et familiemedlem som har nedsatt immunforsvar på grunn av kreft eller bruk av medisiner. Du er smittsom i om lag to døgn før du får symptomer, opplyser Klemetsdal.

Feriegjester med smitte
Det er for tiden mest smitte i Oslo. Denne smitten kan lett bli brakt til vårt fylke gjennom sommeren med mange turister fra hovedstadsområdet.

- Ferietiden medfører at folk flytter mer på seg, noe som gjør smittesporingen vanskeligere. Dette, sammen med at avstandsreglene ikke følges, øker risikoen for smitte.

-Vi ser også at flere slurver med håndhygienen. Økningen i antall smittet av forkjølelsesviruset (rhinovirus) er et tydelig tegn på at færre vasker hendene godt nok eller bruker håndsprit. Dette viruset smitter på samme måte som covid-19, sier Bjørg Klemetsdal.

Flere lokale utbrudd
-Dersom en smittet er ute på byen, ikke overholder smittevernreglene og har tett kontakt med mange mennesker, kan mange bli smittet, kanskje så mange som 20 personer. Smitten vil være vanskelig å spore, noe som øker alvorligheten. Dette kan forholdsvis raskt utvikle seg til flere lokale utbrudd, sier assisterende fylkeslege Bjørg Klemetsdal.

Hva kan vi gjøre for å forhindre ytterligere smitte?
- God håndhygiene, en meters avstand og testing selv ved lette symptomer er grunnleggende for å forhindre ytterligere smitte. I tillegg er det lurt å unngå store ansamlinger med mennesker, presiserer assisterende fylkeslege Bjørg Klemetsdal.

Utestedene har et ansvar for å drifte forsvarlig i forhold til smittevernet, men publikum har et selvstendig ansvar.

-Vi ser at Oslo nå vurderer innstramminger med blant annet reduserte åpningstider, og det kan også bli aktuelt i vårt område om vi får lokale smitteutbrudd og det blir vanskelig å smittespore, sier Klemetsdal.