Illustrasjon. Drangedalsposten
Illustrasjon. Drangedalsposten

Nye retningslinjer fra Helsedirektoratet: Vestfold og Telemark åpner opp for «skulder ved skulder» på reiser med lokalbuss.

Helsedirektoratet har revidert veilederen «Smittevern i kollektivtransport buss, tog, trikk mv. covid-19» og der angis en gradering av smitteverntiltak, basert på en trafikklysmodell med grønt, gult og rødt tiltaksnivå. Kollektivtrafikken i Norge er nå på gult nivå.

– Revideringen av veilederen betyr at vi, som kollektivselskaper i resten av landet, vil fortsette med smitteverntiltak, men åpner forsiktig opp for flere reisende, sier Trond Myhre, Leder for seksjon Kollektiv og Mobilitet i Vestfold og Telemark fylkeskommune i en pressemelding.

– Vi vil følge situasjonen nøye. Om smittesituasjonen endrer seg eller hvis det kommer nye nasjonale krav, vil vi raskt justere tiltakene. Endringen innebærer at passasjerer nå kan sitte skulder ved skulder i kjøreretning og kan dermed ta i bruk flere sitteplasser på bussene samt ståplasser med avstand. I praksis betyr dette at vi nå fjerner merkingen av setene i kjøreretning og oppdaterer våre reiseråd. Med de nye oppdaterte retningslinjene kan flere sitte, og det blir mindre trengsel i midtgang og ved bakdør.
Reiserådene som gjelder på gult nivå:
– Ikke reis hvis du er syk.
– Ikke reis hvis du ikke må. Bruk sykkel eller gå om du kan.
– Føles bussen for full – vis ansvar og vent på neste avgang.
– Hold avstand, vis hensyn. Unngå kontakt ansikt til ansikt.
– Respekter setemerking. Seter med ryggen mot kjøreretning og den fremste seteraden skal ikke benyttes.
– Sørg for god hostehygiene.
– Sørg for god håndhygiene både før, under og etter reisen. Vi anbefaler alle reisende å ha med seg hånddesinfeksjonsmiddel på reisen.