Pinsemenigheten Sion

Pinsebevegelsen som ellers utover i Telemark hadde sin blomstringstid fra 1907 og utover ikke kom til Drangedal før i 1928. Grunnen til dette kan ikke ha vært isolasjon fordi det de vant frem i mange andre isolerte bygder. Det kan komme av at det var sterkt kristenarbeid som allerede var i gang. Pinsebevegelsen hadde sterkest inngang der kristen liv og arbeid lå nede.

Det begynte med evangelist Gunnar Lofthus sitt besøk i 1928. Det ble fulgt opp med møter og husbesøk av Arne Asbjørnsen og Gustav Johnsen med flere. Det var møter rundt omkring, blant annet på låven på Eikhaugen og på «Toppen», ei brakke ovenfor pukkverket ved Heldalsberget. Pinsevennene fikk tilhengere i Kroken, til tross for motstanden de møtte. Elleve pionerer startet pinsemenigheten Sion, først var de samlet på rommet til Tone Solbakken i 2.etasje i huset til Tomine og Hans O. Heldal på Bråten ved ­Neslandsvatn stasjon.

Eget lokale
Den første oppgaven som måtte løses før menighetsarbeidet kunne komme i gang var et eget møtelokale. Tomtearbeidet ble innledet våren 1930, og i mai måned ble grunnmuren satt opp. Samtidig startet søstrene i den lille menigheten innsamlingsaksjon, søstrenes aksjon resulterte i et beløp på kr. 112,50, Evangelist G.O. Lofthus hadde vært rundt i Telemark og samlet inn 160,74 kroner. I løpet av våren og sommeren ble det samlet inn 360,24 kroner som var startkapitalen da de begynte å bygge. Det var også mange som bidro med materialer og annet utstyr og det meste av arbeidet ble gjort på dugnad. Menighetsbygget som også het Sion ble oppført av Jon Valle fra Gjerstad assistert av Gunnar Lofthus.



Innvielse
26. september 1930 ble menigheten dannet med 11 medlemmer. Som lederskap - eldstebrødre- ble Trygve Strandskogen, Anton Eskilt og Gunnar Wefald valgt.
Allerede søndag 5. oktober 1930 var lokalet ferdig og det ble innviet med tale av Hjalmar Ski, Gunnar Lofthus og Albert rød bidro også. Før de fikk laget dåpsbasseng i lokalet var det dåp i Sandbukta ved Neslandsvatn. Fra 1942 ble Sion ordnet som en selvstendig menighet med egen forstander.

Godt fellesskap
Fra 1928 til 1943 gikk 51 personer fra kirka til Sion, men tre kom tilbake. Det er i dag et godt felles-kristent forhold mellom Sion og den Norske kirke. I Kroken er det få som har gått over til pinsevennene etter år 2000, og man opplever ikke motsetninger og konkurranse som tidligere. Sion tilbyr også undervisning i forbindelse med konfirmasjon, og det har også hendt at ungdommer tilknyttet pinsebevegelsen følger konfirmasjonsundervisningen til kirka og har egen høytid på Sion.

Leier ut
I annen etasje på Sion er det en leilighet, denne blir leid ut. I løpet av sommeren 2020 ble huset vasket og malt utvendig. Inngangsdøren ble byttet og gangen inne ble malt, alt dette ble gjort på dugnad.


Støtte til misjon
Sion gir en månedlig gave til misjonen, de støtter blant annet også kristent arbeid i Ukraina, Japan og Bolivia. Samt at de støtter to ungdommer fra misjonen, Jin-Samuel Gare Nilsen i IMI-kirken og Helene Røilid i ungdom i oppdrag.
Menigheten driver også ungdomsarbeid på Stormo i Hauglandsgrenda, her er det laget en paintball bane. På lørdager er ungdommen der og spiller, de får mat og drikke og det holdes andakt.

 

 

Møter

Det er møte på Sion hver søndag, det bruker å være mellom 10 og 15 stykker men har også vært oppi 30. Under korona-tiden har det vært møter i henholdt til retningslinjer laget av FHI. Det bruker også å være en gjeng som samles til bønnemøte på onsdagene. Det har også vært arrangert barnemøter og samlinger på Sion. Sion har et godt samarbeid med Brubakken evangeliesenter, på møtene som blir holdt bruker det å være folk fra Brubakken som synger og spiller.

Betania Tørdal
Sion på Neslandsvatn eier bygget som huser Betania, lederen på Betania er Karin Gare Nilsen dette har hun vært siden av 2010. Hun og familien bor i en leilighet på Betania.
Det er i dag Aadne Røilid som er ledende eldste og har forstanderansvaret i menigheten.

Kilder:
Pinsemenigheten Sion -
Jubileumsskrift 70 år
Kroken kjørke 100 år
Drangedal 1900-200

Vebjørn Stigen Helland

Artikkelen fortsetter under annonsen.