Drangedalskunstner fikk stipend: Et fantastisk verk som skaper undring

Under en høytidelig åpning av Stipendutstillingen i Telemark kunstsenter fredag 19.juni, ble Viktoriia T. Morozova fra Drangedal tildelt stipend fra Billedkunstnerne i Telemark. Viktoriias oljemaleri heter Hjemmekontor og stipendet er på 20 000 kroner.

Fredag 19.juni klokken 18 åpnet Stipendutstillingen i Norges Banks gamle lokaler i Skien. Utstillingen består av 65 verk av 65 kunstnere som bor eller har tilknytning til Telemark. Hilde Tørdal fra Drangedal er tilsatt som arbeidende styreleder ved Telemark kunstsenter og arrangør av Stipendutstillingen 2020.

–Alle kunstbidragene er fagfellevurdert, sier Hilde Tørdal. Det betyr at en jury bestående av andre aktive kunstnere har plukket ut årets 14 stipendvinnere.

Dette sa juryen om Viktoriias oljemaleri Hjemmekontor:
–Dette fantastiske verket skaper undring. Vi blir stående lenge foran det tilsynelatende lille bildet. Hva er det vi ser? En halvt menneskelig skapning sittende med en mus på foten på sitt hjemmekontor. Bøker ligger stablet rundt omkring og titlene skaper nysgjerrighet. Miljøet som kunstneren har skapt lager en fortelling som blir med deg videre.



To mastergrader
Viktoriia T. Morozova flyttet til Norge i 2008 for å ta Mastergrad i tradisjonskunst på Høgskole Sør-.Øst Norge, avdeling Rauland. Hun har jobbet på Kunstskolen i Kragerø som hovedfaglærer i billedkunst fra 2012 til 2019. I 2017 fullførte hun Praktisk pedagogisk utdanning (PPU) i Notodden.  Den alle første arbeidsstipend vant Viktoriia under Årets Telemarkustilling i 2011 med et voks maleri.
Viktoriia har en mastergrad i design fra Kiev National University of Arts and Culture og Bachelor i Fine Art fra samme sted. Av tidligere oppdrag er det verdt å nevne et ikonisk glassmaleri i det ukrainske parlamentet. I Norge jobber hun mest med ikonmaling, maleri, tegning, grafikk, graffiti og keramikk.

Stipendutstillingen ble opprettet i 2010
Stipendutstillingen ble opprettet i 2010, og er en årlig presentasjon og feiring av kunst og kunstnere i Telemark. Alle medlemmer av BiT (Billedkunstnerne i Telemark) og NK-Sør avd. Telemark (Norske kunsthåndverkere Sør-Norge) får delta, det samme med alle som har medlemskap i en profesjonell kunstnerorganisasjon og som har tilknytning til Telemark.

Telemark Kunstsenter 
Kunstsenteret viser samtidskunst gjennom produksjon og formidling av utstillinger, og tilbyr konsulentvirksomhet i forbindelse med kunstnerisk utsmykking. På dette området har Telemark kunstsenter gjennom mange år opparbeidet en særlig kompetanse i forskjellige kunstområder. Det er cirka 120 kunstnere som gjennom medlemskap i kunstnerorganisasjonene er tilknyttet kunstnersenteret i Telemark.

Norges Bank
Telemark kunstsenter holder til i de gamle lokalene til Norges Bank. Bygget er bygd like inntil Skien kirke. Bygningen ble tegnet av Skiens daværende bygningssjef, Hother Bøttger, og sto ferdig til bruk i 1849.



Eksteriørt er den bevart i sin opprinnelige form. Interiøret derimot har lokalene gjennomgått en rekke forandringer i takt med endringer i bankens virksomhet og kontorbehov, samt krav til et moderne arbeidsmiljø. (Kilde: Byvandring i Skien)

På grunn av smittefaren foregikk selve prisutdelingen på plenen i bakgården. De fremmøtte ble puljevis loset gjennom utstillingen. Vegg-montert håndsprit var tilgjengelig på sentrale plasser i lokalet og ved inn- og utganger.

Drangedalskunstnere i toppsjiktet
Kunstnerne og designerne Hilde og Bård Tørdal, som står bak logoen 3753% Tørdal, har jobbet sammen i en årrekke. Hilde og Bård Tørdal er begge utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim.
Etter flere år som kunstnere i Berlin og Oslo, flyttet Tørdal og Tørdal til Tørdal i Drangedal og startet bedriften 3753%Tørdal. Ideen var å skape en bedrift som skulle produsere egne designerleker og samtidig fritt bevege seg mellom sjangre og prosjekt. Paret er blant annet kjent for Papp, den lille roboten som er programmert til å gjemme seg i en pappeske.

Kilde:TKS