Skagerak Kraft AS informerer aldri om vannstandsendringer i Toke

Saken er oppdatert

Varsling om vannstandsendring i Toke skjer kun dersom det tappes unormalt mye.–Slik informasjon kan sammenlignes med å røpe våre forretningshemmeligheter, sier kommunikasjonsrådgiver Thor Bjørn Omnes i Skagerak Kraft AS.

 

Alle vannstandsendring i Toke skjer innenfor reglene i konsesjonsavtalen. Vi opererer i et konkurranseutsatt marked og informerer derfor aldri om vannstandsendringer i våre magasiner. Slik informasjon kan sammenlignes med å røpe våre forretningshemmeligheter, sier kommunikasjonsrådgiver Thor Bjørn Omnes i Skagerak Kraft AS.

Omnes legger til at det gjøres unntak med hensyn til informasjon, dersom de tapper unormalt mye ned. Men selv unormal mye reduksjon av vannstanden holdes innafor reglene i konsesjonsavtalen.  Unormal mye kan for eksempel være nødvendig ved vedlikeholdsarbeider ved dammer eller kraftstasjoner, sier Omnes.

Skagerak Energi eier datterselskapene Skagerak Kraft, Skagerak Nett og Skagerak Varme.



Skagerak Kraft
Vassdragsteknisk ansvarlig, Åsmund Hasås, opplyser at Skagerak Kraft AS i løpet av den siste uken har tappet ned Toke med 31 centimeter. Planen er å tappe ned ytterligere 30 centimeter.
–Vi gjør vannstandsmåling ved Merkebekk. Vannstanden lenger oppe mot Prestestranda kan fortone seg annerledes.
–Værprognosene tilsier mer regn de kommende dagene. Vi kommer til å tappe 10-20 centimeter til, sier Hasås.Hver høst siden kraftverkene ble anlagt i Kragerøvassdraget har kraftselskapene regulert vannstanden i Toke. En av grunnene til den årlige reduksjonen er forventet nedbør i løpet av høsten. Den andre grunnen er at dersom det samler seg for mye vann i Toke vil det øke faren for flom og flomskader.

Normal vannstand i Toke varierer. Regelverket til Skagerak Kraft tillater vannregulering med inntil 4,6 meter.

Dette er saken: - Hvorfor ble vi ikke varslet?


Lav vannstand i Toke gjør at enkelte må leie kranbil for å få båtene på land.
- De kunne godt ha varslet oss, sier Paul Tore «Totto» Øverdal. Båtfolket i Drangedal er kjent med at vannstanden i Toke varierer.
-Men i år kom tappingen overraskende fort, og uten varsel, sier Paul Tore "Totto" Øverdal.

Hver høst følger Totto med på vannstanden og tar opp båten ved sin faste plass på Ringnes. Totto opplyser at for noen dager siden sank vannstanden i Toke med 2,5 til 3 meter.

-Mange båter ligger halvveis på land og flere har fått problemer med bryggene sine. Nå er jeg er tvunget til å leie en kranbil fra Kragerø, og det irriterer meg voldsomt, sier Totto.



Forlenger båtsesongen
Varm og fin sommer, kombinert med koronasituasjonen har bidratt til at mange har feriert hjemme i år. Etter det Drangedalsposten kjenner til har aktiviteten på Toke vært stor i sommer.
–En fin og varm høst, har bidratt til at mange har forlenget båtsesongen,  sier Totto.

Båtforeningen
Leder av Drangedal båtforening, Per Ivar Skårdal, opplyser at nedtappingen av Toke ikke har skapt problemer for flytebryggene eller for medlemmenes båter ved Toke brygge.
-Vi planlegger å ta opp bryggene 3. oktober. På grunn av korona, blir det ikke noen felles dugnad i år, sier Skårdal.