Jan Terje Dahle (Sp) foreslo en mer udramatisk endring av eiendomsskattens resultat i kronebeløp ved å fastsette promillen for hus og fritidsboliger til 4,1, og for næring til 4,0.

Justerte eiendomsskatten

Kommunestyret justerte formannskapets innstilling til ny promillesats for eiendomsskatt for 2020. I stedet for å nær doble eiendomsskatten for næring, ble eiendomsskatten økt ørlite for bolig og fritid, fra 3,8 promille til 4,1, hvilket i gjennomsnitt utgjorde 262 kroner for en gjennomsnittsbolig i Drangedal.

Det ble liten diskusjon om satsene for eiendomsskatt da saken kom opp i siste kommunestyremøte. Jan Terje Dahle (Sp) la på vegne av partiet fram et forslag der han innledet med å si at formannskapets innstilling overfor kommunestyret ville være dramatisk for de som driver næring i kommunen. Formannskapets enstemmige vedtak og innstilling overfor kommunestyret to uker tidligere, og også rådmannens forslag, var å øke eiendomsskatten fra 6 til 7 promille, mens Dahles forslag var å senke satsen fra dagens 6,0 promille til 4,0.

Litt mer for hus og hytter
Dahle redegjorde for sitt forslag ved å opplyse om at takstene for boliger i Drangedal hadde gjennomsnittlig økt med 78 prosent det siste 10-året. Samtidig var promillesatsen senket, og selv om den nå ble foreslått å øke 0,3 promille, til 4,1 promille, så ville økningen i skatten være beskjeden, kanskje til og med gi en reduksjon for enkelte.
Dahle kunne opplyse at kvadratmeterprisen på hytter på Gautefall var ved forrige takst i 2009 kroner 5000. Ved ny takst er denne steget til 19 000 kroner, altså en nær firdobling. Ei hytte verdsatt til 2 millioner kroner i 2009, ville nå være verdt 8 millioner, og måtte betale nær det dobbelte i eiendomsskatt, forklarte Dahle.

Udramatiske endringer
Næringseiendommene i Drangedal har i gjennomsnitt kun økt med 58 prosent på 10 år, fra en samlet verdi på 198 millioner kroner, til 312 millioner kroner i 2019. Ved rådmannens og formannskapets forslag vil det nær blitt en dobling i eiendomsskatt, viste Dahle i et regnestykke der en næringseiendom taksert til 2 millioner kroner i 2009 økes fra 12 000 kroner til 22 000 kroner, noe Dahle advarte mot. En skatt på 4 promille ville gi 15 600 kroner i dette eksempelet, noe som vil være mer akseptabelt.
– Ved dette forslaget vil eiendomsskatten være så nær som tidligere for de fleste, hevdet Dahle, og oppsummerte med at forslaget ville gi samlet 972 000 kroner mer for de med bolig og fritidsbolig, mens det ville redusere skatten for næring med 936 000 kroner. Totalt ville Dahles forslag kun øke skatten for hele kommunen med 36 000 kroner, og dermed ville satsene forholde seg så nært tidligere nivå som mulig, og være udramatisk for alle.

4,1 og 4,0 promille
Et enstemmig kommunestyre gikk inn for Dahles forslag, som foreslo at eiendomsskatten for 2020 fastsettes til 4,1 promille for boliger, fritidsboliger, landbruk og blandet bruk bolig. Bunnfradraget for bolig og fritidsbolig settes til kr. 0,- og eiendomsskatten fastsettes til 4 promille for næring, blanda bruk næring, landbruk næring og verker og bruk.
Alle takstene vil bli lagt ut til offentlig ettersyn på kommunens servicekontor og på kommunens hjemmeside i tre uker fra 1. mars. Her vil det også bli opplyst om klagemuligheter.