Saksbehandler Gunn Kristin Halvorsen viser et eksempel på hvordan åtte boenheter tidligere betalte kun 1701 kroner i årsgebyr for vann og avløp, mens en enebolig måtte betale 13 612 kroner for samme tjeneste. Med den nye forskriften for vann og avløp vil alle abonnenter betale like mye per boenhet, og det kan bli inntil 20 prosent lavere ved at det er fanget opp 200 nye abonnenter til, som deler på de totale kostnadene til kommunen.

Mer rettferdige avgifter

Kan bli vannmålere hos alle:

Mens de som har bodd i leiligheter med flere boenheter har kunnet dele på årsgebyret for vann og avløp, vil kommunen nå at alle boenheter skal betale samme gebyr. Det vil trolig bety lavere vann- og avløpsgebyrer for de aller fleste.

 

Drangedal kommune kan nå presentere en ny forskrift for vann og avløp. Den bygger på prinsippet om rettferdighet, tydelig å forstå og å være fleksibel.

Forskrift i henhold til loven
Da formannskapet tirsdag fikk saken om ny forskrift for vann og avløp til behandling, kunne først saksbehandler Gunn Kristin Halvorsen og kommunalsjef Tor Jørgen Melås orientere om bakgrunnen for det endelige forslaget som forelå. Halvorsen kunne fortelle om et omfattende arbeid som lå bak, og til å hjelpe seg med å utarbeide en forskrift som er i henhold til gjeldende lover og forskrifter, har de hatt eksperthjelp fra konsulentfirmaet EnviDan.

Flere endringer
Drangedal kommunestyre vedtok i 2012 at kommunalt vann og avløp skal være selvfinansierende. Det betyr at kommunen ikke kan tjene penger på framføring av vann og avløp, men kommunens kostnader skal dekkes inn gjennom gebyrene som abonnentene betaler. Den nye forskriften som nå legges fram har derfor fått en del endringer i forhold til eksisterende, men prinsippet om selvfinansierende gjelder som før.

200 flere å dele på
Ved å gå fra ett årsgebyr per eiendom til ett årsgebyr per boenhet vil det bli en økning på vel 200 nye årsgebyrer på både vann og avløp, forklarte Halvorsen og Melås. Dette utgjør 2,7 millioner kroner i merinntekter, hvis de skulle betalt samme avgift som nå. Ved at flere er med på å betale for den samme tjenesten til boenheten, antyder Envidans utregninger at dette nå vil kunne gi en reduksjon på inntil 20 prosent på vann- og avløpsgebyrene, sammenlignet med gebyrene i 2018. Tidligere har de som har bodd flere på samme eiendom, for eksempel i leiligheter, kunnet dele på årsgebyret. For dem vil det bli en betydelig økning, men rettferdig, siden prinsippet er lik avgift for alle boenheter.
Klar og tydelig
Et annet prinsipp er at forskriften skal være lett å lese og håndheve med klart og forståelig språk, uten uklare eller vanskelige formuleringer. I den kommende forskriften vil tilknytningsgebyret være delt opp i høy og lav sats. Høy sats benyttes der det er særlige kostnadskrevende å bygge ut ledningsnettet. Også i forhold til næringseiendommer vil det bli endringer i forskriften. Envidan har gjort analyser som indikerer at næring vil betale mindre ved ny forskrift.

Pålagt vannmåler
En annen endring i den nye forskriften er at alle næringsbygg, nybygg og nye tilkoblinger til vann og avløp blir pålagt å installere vannmåler. På sikt ser kommunen for seg at samtlige eiendommer med kommunalt vann- og avløpsanlegg skal ha digital vannmåler. Fordelen ved dette er at en kan oppdage lekkasjer, folk blir mer bevisste på bruk av vann, og man betaler etter eget forbruk. Vannmålerne kan også fjernavleses, og både kommunen og hver enkelt abonnent kan spare penger. Per i dag er det 112 vannmålere i Drangedal.
– Vi vil lage en politisk sak om dette, og kanskje gjennomføre dette for alle våre 1400 abonnenter fra 1.1.2021, opplyste kommunalsjef Tor Jørgen Melås.
– Det er foreløpig litt uklart hvordan vi skal finansiere dette, la Melås til.
Et enstemmig formannskap innstilte overfor kommunestyret at den nye forskriften skal innføres fra 1. juni 2020. Saken kommer opp til endelig behandling i kommunestyret seinere.