Drangedalsposten skrev om vann- og avløpsavgiftene, høsten 2018. Faksimile

Skal bli rettferdige vann- og avløpsavgifter

Drangedal kommune er i ferd med å innføre nye regler for betaling av kommunalt vann og avløp. Nå vil kommunen få slutt på at det betales årsgebyr per eiendom, hvor det kan være både åtte og 10 boenheter, og 10 – 20 personer, men at det betales per boenhet. Det kan gi inntil 20 prosent lavere årsavgift.

 

 

Drangedal har noen av de høyeste vann- og avløpsavgiftene i fylket. Det kan ha flere grunner, ikke minst spredt bosetting og store avstander, og slik sett et dyrt ledningsnett å drifte.

Selvkost
Kommunen vedtok i 2012 at vann og avløp skal være selvfinansierende, det vil si at gebyrene skal dekke det det koster å drifte systemet, og kommunen skal ikke kunne tjene penger på tilbudet.

Liten respons på høring
De nye forskriftene var ute på høring i tida 13. mai til 24. juni i år, men siden kommunen kun mottok to høringssvar, hvorav det fra Drangedal boligstiftelse innkom etter høringsfristen, mistenker kommunen at mange innbyggere ikke har fått med seg innholdet i den nye forskriften.

Gebyr per boenhet
Til kommunestyremøtet 12. desember skal representantene ta stiling til ny forskrift, og den inneholder en vesentlig endring når det gjelder definisjonen på hvem som skal være abonnent. Årsgebyret for å være tilknyttet kommunalt vann og avløp skal heretter gjelde per boenhet, og ikke per eiendom, som i dag. Det gjør at kommunen får 205 nye årsgebyr på vann og 201 nye årsgebyr på avløp. Det vil resultere i at de abonnentene som i dag er registrert vil nå få inntil 20 prosent lavere gebyr, sammenlignet med 2018.

Flere å dele utgiftene på
– Eksempelvis vil en bolig med 8 leiligheter/boenheter etter ny forskrift betale for åtte årsgebyr og ikke ett, slik en gjør under gjeldene forskrift.
– Endringen vil ha økonomiske konsekvenser for eiere av bygg hvor det er flere boenheter, som Drangedal Boligstiftelse påpeker, og de er redd for at oppslag i media kan skake opp spesielt eldre, knyttet til forventning om økt husleie, skriver saksbehandler Gunn Kristin Halvorsen.

– Et sameie med 10 boenheter, hvor det bor mellom 10-20 ­personer, betaler kun for ett årsgebyr totalt, sammenlignet med en enebolig med en boenhet, hvor det bor én person som også betaler for ett årsgebyr.
.
Slutt på subsidiering
– Man kan argumentere for at ved å beholde kun ett årsgebyr ved flere boenheter, vil kommunens resterende abonnenter fortsette å måtte ta regninga gjennom høyere vann- og avløpsgebyrer på sin eiendom, og i en grad fortsette å subsidiere de som bor i leilighet/sameier. Drangedal kommune ønsker en rettferdig fordeling av vann- og avløpsgebyrene blant sine abonnenter, noe man vurderer at denne endringen vil resultere i, fortsetter rådmannens saksbehandler.
– En forventet konsekvens for abonnenten er en mer rettferdig fordeling av utgifter knyttet til årsgebyr ved at kommunen fanger opp flere abonnenter enn tidligere.
Billigere for næring
Også i ny forskrift for næringsabonnenter vil prisene bli endret, og årsgebyret vil nå bli det samme som for bolig, hvor det tidligere har ligget betydelig lavere.
– Dette er knyttet til at vann og avløp koster det samme, i de fleste tilfeller, for kommuner å tilby, uavhengig om det er til næring eller boligeiendom. Ved å gjøre andre endringer på målinger av den variable forbruksdelen, vil trolig næring betale mindre ved ny forskrift enn under den gjeldende, skriver rådmannen i sin utredning.

Vurderer kommunal vannmåler
I saken er det også vurdert bruk av vannmåler. I dag så må de som ønsker det, både betale for kjøp og innstallering av vannmåler selv, men så kan de også påvirke årsgebyret ved at man betaler for faktisk forbruk.
– Det gjør abonnentene mer bevisste til forbruk, og det kan også anses som et positivt tiltak miljø- og klimamessig, skriver rådmannen.
Kommunen sier at de nå vil vurdere å tilby kommunale vannmålere, fordi det vil gi den et bedre verktøy for å kunne kontrollere vann- og avløpsmengder, samt oppdage lekkasjer i ledningsnettet raskere.
Saken kommer opp i kommunestyret 12. desember, og rådmannen foreslår at den nye forskriften blir utsatt iverksettelse med fem måneder, fra opprinnelig 1. januar 2020 til 1. juni 2020.