Smibekkhavna blir lekeplass

I årevis har Smibekkhavna grodd igjen og blitt et nesten ugjennomtrengelig villniss. Nå forvandles villnisset til et nesten parklignende lekeområde, med grillbu, toalett, luftegård for hunder, gapahuk, utsiktspunkt og mye annet.

Det har tatt litt tid å få alle detaljer på plass, ikke minst etter at kommunen inngikk en leieavtale på Smibekkhavna på 50 år fra Opplysningsvesenets fond (OVF), men nå går det framover for fullt med å anlegge nærfriluftsområdet. Her skal små og store kunne leke og hygge seg, enten det er i forbindelse med barnehage, skolefritidsordningen (SFO), skolen eller på fritida som beboer i nabolaget.



Lokal medvirkning­
Det er arkitekt Grethe Haustveit fra Prestestranda ved Arkitekthuset Kragerø som har stått for utforming av området, i nært samarbeid med flere aktører innenfor skole og administrasjon. Også elever fra ungdomsskolen har medvirket med idéer i prosessen. Nå begynner området å ta form og nærme seg tid for å bli tatt i bruk, men fortsatt gjenstår en del før området kan åpnes seinere i høst.

Et vell av muligheter
– Hva skal det over 40 dekar store området inneholde?
– Det kommer til å bli store, åpne bakker; ypperlig for ski og aking på vinteren, og annen frilek på sommeren. Selve samlingsplassen blir øverst i bakken, nær Smiekra, hvor det bygges en overbygd grillplass, toalett og bålplass. En ny gangvei vil slynge seg i terrenget mellom nedre og øvre del, med benker og møteplasser langs gangstien, det skal bli parkeringsplass for biler og sykler, et aktivitetsområde for de minste med balansestokker, lekehytter for de minste, sandkasser, utesjakk og en liten kulp. Det blir også en inngjerdet hundegård ned mot Stemmen, med adskilt drikke- og badekulp for hundene, forteller arkitekt Grethe Haustveit.



Vårt andre klasserom
– På vinterstid ser vi at deler av området vil være ypperlig til hoppbakke, slalom, snøbrett, akebakke og andre aktiviteter som bare springer ut av barnas lek. Området er også planlagt med et lite transportbånd på vinteren, men vil måtte utvikle seg litt etter litt, sier Grethe Haustveit.
– Vi har ofte brukt bygdetunet og området rundt der på våre utflukter på SFO, men når dette står ferdig, så kommer vi garantert til å benytte det flotte området to-tre dager i uka. Dessuten ligger det bare få minutters gange fra skolen, så dette stedet kommer til å bli mye brukt, sier Gunn Myrvold, som er aktivitetsleder på SFO med 66 unger.
– Her vil ungene øve seg i frilek, motoriske ferdigheter, relasjoner, sosialisering, språk, matematikk, ja; alt det gode som et friområde og frilek kan by på.
– Dette kommer til å bli vårt andre klasserom, forsikrer Gunn Myrvold, som gleder seg til åpningen seinere i høst.



Spleiselag
Samfunnsplanlegger i kommunen, Arne Ettestad, opplyser at området er betegnet som «Statlig sikra friluftsområde», og kommunen har bidratt med 270 000 kroner. Dermed bidro Miljødirektoratet med et tilsvarende beløp. Når så Fylkeskommunen gir 1,5 millioner i tiltaksmidler, kommer prosjektet godt i havn på vel to millioner kroner.
– Området er ikke med det ferdig utviklet, men da kan vi eventuelt søke om nye og andre midler etter hvert som vi ser behovet melder seg, forteller Ettestad.



Nærturområde
– En annen ting som er verdt å merke seg ved området, er at det helt øverst har to små koller med en fantastisk fin utsikt sørover mot Prestestranda og Toke. Her kan det bli benker og et fint sted for alle å se utover bygda. Fra toppen er det også mulighet for å lage ei sykkelløype ned gjennom skogen, avslutter arkitekt Grethe Haustveit.

Gravemaskinfører Inge Storbukås er innleid til JV Entreprenør for å planere et omkring 15 mål stort område.
Gunn Myrvold og Joachim Holm gleder seg til det nye lekeområdet i Smibekkhavna blir ferdig.
Utsikten fra kollen på sørsiden av Smibekkhavna er særlig fin mot Prestestranda og Toke.(Foto: Grethe Haustveit/Arkitekthuset Kragerø)
Ei grillbu med tak kommer til å bli kjernen i friområdet i Smibekkhavna.