Skik tenker Norsdjø Arkitekter AS at en fireavdelingers barnehage i Kroken kan se ut. Alle politiske partier gikk til valg i 2019 med ønske om å bygge barnehage i Kroken.

Barnehagesaken: rot med tall

I kveld skal Drangedal kommunestyre finne en løsning på barnehagsesaken i Kroken. Bygge, eller ikke bygge. Rådmannens innstilling er å stoppe byggingen av det som blir omtalt som en svært dyr barnehage på over 60 millioner kroner. Men det hersker uenighet om tallene.

Rådmann i Drangedal Jørn Chr Knudsen vil ikke avsløre hva den endelige prisen på barnehagen vil bli. De tallene er beskyttet av anbudsreglene.

Inklusiv moms
Når politikerne snakker om en prislapp på 60 millioner kroner, så er det inklusiv moms, sier Knudsen. Kalkylen som politikerne vedtok i juni 2019 lød på 49 millioner kroner. Legger du på 25 prosent i mva ( moms ) havner du på omtrent 61 millioner, sier han.

Dette betyr at prisen på ny Kroken barnehage ikke har steget vesentlig siden juni 2019.

Ettersom moms er refunderbart, er den egentlige prisen rundt 49 millioner kroner. Dette er inkludert de rundt 8,8 millionene i konsulentkostnader, sier Knudsen.

Rådmannen legger til at det som bekymrer han er høy gjeldsbyrde i årene som kommer. Dersom barnehagen bygges med de kostandene vi opererer med nå, havner vi på rundt 2,5 millioner kroner i økte kapitalkostnader. Disse 2,5 millionene må dekkes over driftsregnskapet, forklarer han.

Les også: Ja, sier ordfører Lohne. Nei sier rådmann Knudsen