Kultursjef Hilde Fiskum, ordfører Tor Peder Lohne og Hilde Tveit Kirkeby. Foto: Jan Magne K. Stensrud

En annerledes 17. mai

På grunn av korona­smitten legger Drangedal kommune opp til en annerledes 17. mai feiring i år. Men det blir både skrangletog, korpsmusikk, taler og anledning til å vifte med flagg og rope hurra.

 

Vi må trolig tilbake til krigsårene 1940-45 for å minnes begrensninger på nasjonaldagsfeiringen i Norge.
Årets feiring blir annerledes. På grunn av smittefaren blir det ikke barnetog eller anledningen til å samles i store grupper.
– Vi oppfordrer folk til å pynte seg, slik de pleier, og gjøre det beste ut av nasjonaldagen, sier kultursjef Hild Fiskum. Sammen med ordfører Tor Peder Lohne og Hilde Tveit Kirkeby har hun laget et program for 17. mai som ivaretar smittevernsreglene og samtidig et minimum av nasjonaldagsfølelse.

Skrangletog
Det blir skrangletog i Kroken, Kjosen og i Tørdal. Et skrangle­tog består av stivpyntede biler og traktorer som kjører i prosesjon - etter hverandre.
–Feststemte og flaggviftende som ser på, kan vente seg noen overraskelser, røper hun og smiler lurt.

Fokus på de eldre
I Drangedal sentrum starter dagen med Ja vi elsker på kirkebakken kl 1300. Her spiller Messingen.
–Det blir et ekstra fokus på de eldre denne 17. mai, sier Fiskum. Vi yngre får heller feire ekstra neste år.
Etter kransenedleggelse ved bautaen, vil ordfører Lohne og Anna Henriette Straume tale. Disse talene vil også bli streamet på Facebook slik at de som sitter hjemme kan se og høre, sier Fiskum.
Mini-gudstjenesten til Kjetil Helland blir filmet og blir liggende på kommunens fb-side fra tidlig morgen.

Ikke kiosksalg i år
Det blir ingen underholdning i idrettshallen i år. Det blir heller ingen salg av pølser og is, derfor oppfordrer vi folk å fylle frysern. Barna må jo få seg is på 17. mai sier Hilde Tveit Kirkeby.

Ut på tur
Vi oppforderer folk til å gå en tur. Det må ikke være en topptur. En kort skautur eller en båttur er også tur. Men ta med flagg og noe godt å spise. Ta bilder og sendt til Drangedalsposten merket #drangedalsposten til post@drangedalsposten.no.
Drangdedalsposten vil trykke de beste 17.mai-tur bildene. Kommunen premierer de beste/fineste bildene som blir sendt inn til Drangedals­posten.
Ellers vil vi minne om viktigheten av å følge smittevern­reglene, sier 17. maikomite­trioen på bildet over.