Norges lover. Illustrasjonsbilde

Nye lover og regler fra nyttår

Fra 1. januar er det lovpålagt å legge til rette for et godt ytringsklima på arbeidsplassen. Les hva annet som er nytt.

Det er Kommunal Rapport som melder om dette.
Nytt år betyr nye lover og regler. Kommunal Rapport har plukket ut noe av det som er nytt fra og med 1. januar 2020.

Endringer i varslingsreglene


Lovendringene innebærer en lovfesting av innholdet i begrepene «kritikkverdige forhold», «forsvarlig fremgangsmåte» og «gjengjeldelse», som er sentrale begreper i varslingsregelverket. Hensynet til et godt ytringsklima tas inn i arbeidsmiljølovens formålsbestemmelse og varslingsbestemmelsenes virkeområde utvides til å omfatte visse grupper som ikke er arbeidstakere, skriver Kommunal Rapport.

Arbeidsgiver pålegges plikter i forbindelse med mottak av varsel; arbeidsgiver skal for det første sørge for at varselet blir undersøkt innen rimelig tid, og for det andre påse at den som har varslet har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.

Ny alderspensjon fra offentlig tjenestepensjon


Reglene om ny alderspensjon fra offentlig tjenestepensjon trer i kraft 1.1.2020. Den nye ordningen gjelder for dem som er født i 1963 eller senere.

Krav til organisering av kommunal legevaktordning


Endringene vil være at den generelle utrykningsplikten for bakvakt for lege som ikke oppfyller kompetansekravene i akuttmedisinforskriften oppheves, og erstattes med at den enkelte kommune eller den enkelte legevaktordning selv må vurdere om bakvakten skal være tilgjengelig for veiledning ved behov, melder Kommunal rapport.

I tillegg vil Fylkesmannens mulighet til å gjøre unntak fra kompetansekravene oppheves.

Endringer i kommunale helse- og omsorgstjenester


Kommunal Rapport skriver at kommunene får plikt til å ha knyttet til seg ergoterapeut og psykolog for å oppfylle sitt sørge for-ansvar etter loven. Fra 1. januar 2018 har kommunene allerede hatt plikt til å ha knyttet til seg lege, sykepleier, fysioterapeut, jordmor og helsesykepleier.

For å oppfylle sitt sørge for-ansvar får kommunene også en lovfestet plikt til å tilby dagaktivitetstilbud til hjemmeboende personer med demens.

Forlenger muligheten til å gjøre unntak fra lærernormen


Lærernormen ble innført i 2018 og skjerpet i 2019. Noen skoler får ikke kvalifiserte søkere til den opprinnelige fristen. Derfor forlenges nå muligheten for å gjøre unntak fram til 1. august 2020, meldes det om.

Eiendomsskatt ved kommunesammenslåing


I samme artikkel går det frem at det er vedtatt regler for eiendomsskatt ved kommunesammenslåing som trer i kraft med virkning fra og med skatteåret 2020. Den nye kommunen kan i en overgangsperiode på tre år øke skattesatsene med inntil 1 promilleenhet på bolig- og fritidseiendom, og 2 promilleenheter på næringseiendom mv. per år.

Kommunen kan også velge å sette ned skattesatsene forut for eller i overgangsperioden for å oppnå like satser. Overgangsperioden skal brukes til å harmonisere eiendomsskatten i den nye kommunen. Utskrivingsalternativ og bunnfradrag må være harmonisert fra det første året i overgangsperioden. Det er egne regler for harmonisering av takstene i den nye kommunen.

Redusert eiendomsskattesats for bolig- og fritidseiendom


Maksimal eiendomsskattesats for bolig- og fritidseiendom er vedtatt redusert fra 7 til 5 promille. Videre er det vedtatt innført en obligatorisk reduksjonsfaktor på 30 prosent ved verdsettelsen av bolig- og fritidseiendom.

Kilde: Kommunal Rapport