Drangedal kommune: N/A

Forslag til statsbudsjettet for 2021, og konsekvenser for små kommuner

Næringslivet i Distrikts-Norge har gått bra i flere år, men koronasituasjonen setter mange bedrifter under hardt press. Regjeringens forslag til statsbudsjett skal styrke distriktene ved at flerre kommer tilbake i jobb, og at næringslivet får flere ben å stå på. Spørsmålet er likevel om forslaget til statsbudsjett blir vedtatt uten store endringer?

Innsats på mange områder er med på å gjøre det mulig å bo, arbeide og drive et aktivt næringsliv i heile landet. Derfor satser vår regjeringen nå på samferdsel, vekstfremmende skatte- og avgiftspolitikk, helsetjenester, utdanning, forsking, samt digitalisering og innovasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringen foreslår å bevilge 46 milliarder kroner til politikk som særskilt støtter opp om utvikling i distriktene. I regjeringens forslag til statsbudsjett ligger det og en post om å innføre differensiert arbeidsgiveravgift. Dette har vært brukt før, men foreslås altså gjeninnført. Det er viktig at bedriftene kommer i gang igjen over heile landet og at flest mulig folk kommer i arbeid.

Breiband

Norsk breibåndspolitikk er i hovedsak markedsbasert, og tilbyderne investerte rekordhøge 12,2 milliarder kroner i 2019. Dette bidrar til at 89 prosent av husstandene i landet nå har tilbud om høyhastighetsbreiband. Noen steder blir det ikke bygd ut på kommersielt grunnlag. Regjeringen i dag foreslår å bevilge 264,1 millioner kroner i 2021 til utbygging av breiband i slike områder som ofte er områder med den mest spredte busetningen i hele landet.

Breiband er en grunnleggende forutsetning for å kunne bu, arbeide og skape verdier i hele landet. Basert på tall fra tidligere år, vil tilskuddsmidlene trulig kunne gi over 15 000 husstander slikt breiband..

Samferdsel

En vellykket regional- og distriktspolitikk er avhengig av en god samferdselspolitikk. Satsing på samferdsel handler blant annet om å knytte landsdeler sammen, og å korte ned på avstander, kostnader og reisetid mellom by og land. Det er således et kraftfullt distriktspolitisk virkemiddel.

For 2021 foreslår regjeringen blant annet å bevilge:

•100 millioner til fylkesveier

Artikkelen fortsetter under annonsen.

•690 millioner til kjøp av innenlandske flyruter på strekninger som ikke er kommersielt lønnsame

Koronasituasjonen gjør nesten all politikk usikker i disse tider. Dette kommer altså på toppen av den usikkerhet som er knyttet til om regjeringen får flertall for sitt forslag til statsbudsjett.

Øyvind Meen Kittilsen

Frilansjournalist