– Velkommen til Drangedals nyeste gate, uten navn, men med beliggenhet i Toke Town, forteller kokk, servitør og vert, Idunn Haugland.

Westernbyen Toke Town

Velkommen til:

På en åskam i Jordbudalen finner vi ­Drangedals eneste ­westerngate. Med en fantastisk ­flott utsikt mot Toke er det ­ikke rart at den lille «småbyen», som har vokst opp de to-tre siste åra, kalles for Toke Town.

– Det startet egentlig med at mor, Irene Haugland, fikk bygd ei lita hytte som hun kunne benytte, nær selskapslokalene på Tokeblikk, forteller Idunn Haugland. Med en sønn og to snekkerbrødre og bror Øyvind, som driver Haugland sagbruk, så var det lagt et godt grunnlag for å planlegge og tenke videre på Øyvinds idé om ei westerngate inntil Tokeblikk selskapslokale. Etter at en kjempestor terrasse var bygd for gjestehuset, ble grill­hytta en del av gata, så kom en scene, eller «Theatre», som det heter der borte, så kom fengslet og deretter saloonen, forteller Idunn Haugland, som er den som benytter Tokeblikk til selskaper, arrangementer og andre sammenkomster.



Kommunestyret først
– Vi hadde en avslutningsmiddag for det avtroppende kommunestyret her i september, og det var ett av de første mer offisiell arrangementene etter at gatemiljøet på det nærmeste var ferdig, forteller Idunn.
– Responsen fra alle som har sett gatemiljøet har vært svært positiv, og vi er ganske sikre på at dette blir et flott tilskudd til opplevelsen ved å ha arrangementet sitt på Tokeblikk. Det er ypperlig å ha en omvisning her, en hyggelig fordrink, et glass Toke-øl, brygget i Skien, eller rett og slett å lage et eget opplegg, med cowboy-inspirert mat og tilbehør. – Drangedal trenger opplevelsesmål, og nå kan vi gjerne samarbeide om turer på Toke med Tokedølen, ha lagbyggingsarrangementer, gi folk lokalmatopplevelser eller andre påfunn, forteller Idunn videre, som gjerne tar imot nye idéer til trivelige opplegg.



Saloon, sheriffens kontor, teater og fengsel
I saloonen, som har samme navn som den kjente Marlon Brando-filmen «One Eyed Jacks», er det plass til rundt 35 personer. Interiøret preges av solide skinnmøbler, barkrakker og en imponerende solid bardisk i grov eik. Også gulvet er av ubehandlede eikeplanker og skal få sin patina i takt med bruken av stedet.
– Vi kommer til å fortsette med matopplevelser på Tokeblikk, og på nyåret blir det trolig en kveld med syrisk mat på programmet, såkalt «mese». Men før det blir det en rekke julebord.

Familiedugnadsånd
– Hvordan har dette blitt bygd opp?
– Alt er gjort på dugnad. Som nevnt så har vi mange snekkere i familien, men også mange andre i familien har bidratt med ulike ferdigheter. Ved å tenke flere sammen har det blitt en plass hvor det i hvert fall ikke er kjedelig å være, avslutter Idunn Haugland, som planlegger cowboyfester, diverse underholdningskvelder og annen trivelig moro.

Saloonen har fått sitt navn oppkalt etter Marlon Brandos film fra 1961; One Eyed Jacks. Selvsagt henger filmplakaten på veggen i saloonen.
Teaterscenen har en utrolig flott «scene» mot Toke, hvis en åpner bakdørene på teateret, viser Idunn Haugland.