SAMARBEID: Representanten fra grunneierne, Tor Kjell Holte, sa at det periodevis var slik at det å komme fram til an avtale mellom kommunen og grunneierne, var vanskelig. Men alt ordnet seg til slutt og Holte fremhevet spesielt Magnus Straume, Tor Peder Lohne og Åge Vrålstad, for at avtalen kom i havn. Åge Vrålstad mottar her blomstene fra Holte.

Nye suvdøla

Sist torsdag var det åpning av nye Suvdøla. ­Det var ordføreren i Drangedal, Tor Peder Lohne, som skar av snora som løsnet ­”gardina” som dekket deler av kraftstasjonen. Utbyggingen av Nye Suvdøla har en prislapp på 97 millioner kroner.

Det var mange fremmøtte til åpningen av politikere, leverandører, folk som hadde arbeidet på anlegget og andre interesserte.



Det var styreleder i E-verket, Åge Vrålstad, som ønsket velkommen til innvielsen av den nye kraftstasjonen som vil gi en bruttoøkning av strøminntekter for Drangedal på 5-6 millioner kroner, men nettoinntektene vil naturligvis være mindre de første årene når renter og avdrag må betales. Kraftstasjonen er et moderne og fint bygg med en stor turbin.
Eilert Kvernes slapp så til med et flott kulturelt innslag der han både leste og sang.

Gått etter planen
Byggetiden har vært 18 måneder og har gått helt etter planen. Elverk-sjef, Jan Gunnar Thors, har også vært prosjektleder for utbyggingen og han kunne fortelle at Nye Suvdøla sto ferdig 4. juni 2019 og ble da satt i drift. Kraften selges nå på spotmarkedet.
Thors kunne fortelle at budsjettet på 97 mill kroner holder og at arbeidet har gått knirkefritt. Han nevnte også at Tørdal trafostasjon skal bygges. Følgene av dette vil bli en stor forbedring av kapasitet og leveringssikkerhet i Drangedal og Nissedal.
Man har også flyttet gamle Suvdøla lenger ned i vassdraget der man nå utnytter 350 høydemeter i fall og en vannføring på 3,2 m2/s.



Film
Det ble også vist en film laget av Hans Fredrik Dahle om byggingen av Nye Suvdøla. Innledningen av filmen var gamle opptak fra den første Suvdøla-utbyggingen, som i sin strid skapte store tumulter i kommunestyret, men som til slutt ble vedtatt. Dette var en liten flik lokalhistorie og veldig interessant med disse gamle opptakene.



Flott resultat
Først ut av gratulantene var representanten for grunneierne, Kjell Tore Holte. Han hadde fulgt prosessen sett fra grunneiernes side. Han underslo ikke at det var perioder da frontene var nokså steile, men at dette løste seg etter hvert til beste for begge parter. Han gratulerte Drangedal kommune med et fantastisk resultat nå når kraftstasjonen står der, og allerede er i gang med kraftproduksjonen. Han gav også ekstra ros til Magnus Straume, Åge Vrålstad og Tor Peder Lohne, som viktige bidragsytere for at avtalen med grunneierne ble en realitet.
Men flere talere meldte seg på. Håvard Haugstulen, som har drevet virkningsgradmåling, Magnus Jonassen, daglig leder i Spetals Verk A/S Kongsvinger, som har levert komplett El/Mek, og Hallvard Lie, prosjektleder i Tveito Maskin, som leverte alt av bygning og anleggsarbeid. Til slutt Trond Rinde fra Noroconsult, om eventuelle konsekvenser vedrørende hydrologi og klimaendringer.

Stolt
Ordfører Tor Peder Lohne var også en stolt mann på denne viktige dagen da Nye Suvdøla skulle offisielt åpnes.
Han har hatt en viktig rolle i prosessen og understreket det gledelige i at det hadde vært full politisk enighet om prosjektet og at det går an å gjøre store investeringer når prosjektet er godt fundert. Ordføreren påpekte også, som e-verksjefen, de ringvirkninger utbyggingen gir med tanke på byggingen av Tørdal trafostasjon og en enda sikrere leveringssituasjonen av strøm både til Drangedal og Nissedal. Også at dette kan ha positive elementer ved utbygging av småkraftverk i området.
Ordføreren gav så ordre om å slippe på vannet slik at turbinen startet opp. Ute ventet en hel gjeng med folk for å se når vannet kom ut fra luka i kraftstasjonen og ut i elva og kraftproduksjonen gikk for fullt igjen.

Nils J Sætre