Kjosen bedehus

Man gikk i gang med å samle inn midler til et forsamlingslokale, tomt ble gitt som gave av Dorte Åkre, 11. januar 1913 ble det valgt en byggekomite med følgende, Jens E. Åkre, Ole Øverland, Halvor A. Åkre og A. Th. Therkelsen og kasserer Lars T. Nås.

Arbeidet starta i 1913 og arbeidet gikk raskt unna, og alt 28. desember 1913 var det innvielsesfest der 250 mennesker var samlet. Sogneprest Hauge holdt fest- og innvielsestalen, festen var preget av takk til Gud og glede over et eget lokale.



Åkre-Nås misjonsforening
1.mai 1909 ble foreningen stiftet på et møte hos Dorte Åkre, 14 kvinner og to menn meldte seg inn. Formålet med foreningen var å samle inn midler til inntekt for hedning og indremisjonen. Foreningen var en underavdeling av Langesundsfjorden misjonsforening. I referatet fra stiftelsesmøte står det: møtet starter med sangen «Søde Jesus vi er her». Så leste Asborg Reiersdal(Lensegrav)fra 5.mosebok 3. kapitel, 18 og 20 vers. På kort tid var det igjen et nytt møte, der flere medlemmer meldte seg inn og det ble valgt et styre: Kjøpmann A. Th. Therkelsen ble valgt til formann, Per Øvrekås, Anne J. Åkredalen og Elise Åkre ble valgt til styremedlemmer.

Åkre og Åkredalen
I starten var foreningen nokså lokal, 10 av de 14 første medlemmene hadde Åkre eller Åkredalen som etternavn. I 1947 var det en større reparasjon på bedehuset, det var utlodning på Oseid, Singusdal og Nakjsø, så bedehuset var nok for et større område enn Åkre og Nås.
Det er en interessant rapport fra møte 5. november 1914, der ble det bestemt at «av kassens penger skulle det gis til Indremisjonen 40 kr, Kinamisjonen 25 kr, Hedningmisjonen 25 kr og resten skulle brukes til å betale gjelden.»

Kinamisjonen
Den 10. desember 1917 ble det stiftet egen Kinamisjonsforening i Kjosen, det som senere ble Norsk Luthersk misjonssamband. Det var fra starten av 39 medlemmer, det første styret bestod av Aasulf Tveit var formann, Jon Øverland var nestformann, Nils Aakre var kasserer. Styremedlemmer var Anne J. Aakre og Marken Lensegrav.

Misjonærer



I fra Kjosen har det reist ut tre misjonærer, Margit Madsen(Jacobs) innviet i 1946, hun reiste til Kina samme året, hun var sendt av Pinsevennene. Per Kr. Naas innviet i 1965, sendt av Misjonssambandet og samme året reiste han til Etiopia. Annlaug Jonskås ble innviet i 1976, hun reiste til Bangladesh, hun ble sendt ut av Santalmisjonen.

Vekkelse
Det var en større vekkelse rundt 1934 ved Halvdan Kristiansen, tømmermåler fra Froland. Det var mange som tok imot frelse og ble med i venneflokken på bedehuset. Senere i trettiårene var det en større vekkelse ved Riverud fra Notodden.

Søndagsskole
Asborg Reiersdal(senere Lensegrav) startet 2.søndag i januar 1922 opp søndagsskolen, Asborg Reiersdal var leder i 20 år og hun var blant de som startet misjonsforeningen. Adolf Bærstad var leder i hele 32 år, Adolf Bærstad var også formann i Åkre-Nås misjonsforening i 3 år. Den 12 september 1941 besøkte Ivar Klausen Kjosen der det ble stiftet et yngres lag, her ble Adolf Bærstad leder.

Kvinneforeningen
Søndag 3.september 1950 var det en del troende samlet på bedehuset, til oppbyggelse og for å drøfte spørsmålet om å stifte en kvinneforening. Å samle inn midler til forbedring og reprasjoner av bedehuset, skulle vært et av formålene med denne forenin

gen. Kvinneforeningen skulle ikke bare samle inn midler, men de skulle også, fremme sandt kristelig liv blant foreningens medlemmer, verve ufrelste for Herren og besøke syke og gamle. På første møte tegnet det seg seks medlemmer, men allerede 27.oktober var det blitt 16 medlemmer. Det ble valgt styre med Aslaug Nordbø som leder.
Møtene ble avholdt hjemme hos medlemmene, det var andakt, sang, håndarbeid, utloddning eller kollekt og en god matpause.

Byggeprosjekt
I starten av 1970-tallet ble peisestua bygd, denne blir mye brukt. Det er med et tilhørende kjøkken nede i kjelleren på bedehuset. I peisestuen er det i dag satt inn en stor sofa og rommet har blitt et populært sted på bedehuset. Det siste store byggeprosjektet som har blitt gjort på bedehuset var i 2000-2001, etter at de hadde fått en del pengegaver i forbindelse med begravelser, ble det besluttet at man skulle bygge toaletter innendørs og en rullestolrampe.
Det ble valgt en byggekomite og arbeidet ble satt i gang. Hele sommeren og høsten ble det jobbet mye på dugnad, utvendig bygg var ferdig til jul 2000. Annlaug Jonskås og Ester Bærstad var «økonomisjefane» og hadde kommet frem til at de ville prøve å ha en auksjon på Bygdetunet. Den 30.september 2000 ble det avholdt auksjon på Bygdetunet og de fikk inn rundt 25 000 kroner. Damene var fornøyde, men de trengte mere penger hvis de ikke skulle ta opp lån. Da kom det opp en ide om at de skulle sende ut «tiggebrev» til kjosungene og utflytta kjosunger. Det gikk over all forventing da de fikk inn rundt 100 000 kroner, senere har det kommet inn 25 000 kroner. Etter at alle pengene var kommet inn ble det bygd ut og pusset opp inne på bedehuset.

Arrangementer



På bedehuset blir det årlig avholdt en del arrangementer, det blir avholdt en juletrefest på bedehuset tredje juledag. Det har også blitt en tradisjon med familiekvelder på bedehuset. Ungdomsgruppa har arrangert julemiddag første søndag i advent. Det er fastemøter på bedehuset og det er 17.mai fest. De to foreningene som har tilhørighet til bedehuset har hvert sitt stevne på sommeren.

Jubileum
Søndag 13. august 2017 var bedehuset i Kjosen pynta til fest. Kjosen misjonsforening som er innmeldt i Norsk Luthersk Misjonssamband feiret 100-års jubileum. Rundt 60 personer møtte fram. Kjosen musikkforening og Ingebjørg Bærstad Torp sang for de fremmøtte, det ble servert rømmegrøt og spekemat og flotte bløtkaker.
Magne Vrålstad hadde satt seg inn i foreningens referatbøker, og hadde et historisk tilbakeblikk, fortalte at bygda opplevde flere vekkelser, blant annet i 1935 da Halvdan Kristensen var på besøk. «Unge tømmerhoggere hadde ligget i koiene oppe i skogen og bedt om at det måtte bli vekkelse så de kunne bli frelst. Kristensen hadde pakket kofferten for å reise. Asborg Lensegrav følte at det ikke var rett at møtevirksomheten opphørte, og det lyktes henne å overtale Kristensen til å bli. Vekkelsen kom, og både tømmerhoggere og andre gav seg over til Gud.»
Kjosen misjonsforening driver fortsatt møtevirksomhet og familiearrangement, og samler inn penger til misjons- og bistandsarbeid i mange land.

Kjosen musikkforening



Kjosen musikkforening ble startet på tidlig 1920-tallet, året er noe usikkert men i 1923 var musikkforeningen i drift. Musikkforeningen er ennå i drift, og de møtes jevnlig der de synger og spiller. I referatet fra øvelsen 29.april 1944. «De gamle medlemmene var møtt godt frem, og en flokk med nyfrelste, som også ønsket å synge evangeliet om Jesus. Etter sang ble lovene for musikkforeningen opplest. Alle som ønsket å stå som medlemmer måtte skrive navnet sitt i lovboka. Det skreiv seg inn 36 medlemmer denne kvelden»
Fra årsmøte i 1945 står det: «Der dei hadde synge mykje, hatt valg og mat, til og med to bløtkaker. Etter en stund fant nokon på at vi skulle leike, alle var samde, vi gjorde manger leiker og hadde det rektig gildt.

Ved 3 tida om natta måtte vi avbryte»

Kilder: Åkre-Nås misjons-forening 100 årsjubileumskrift og stykke av Jørn Åsulf Vrålstad, 17.august 2017

Kjosen bedehus av
Vebjørn Stigen Helland

Vebjørn Stigen Helland

Artikkelen fortsetter under annonsen.