Etter at Norman Kilane kom hjem fra Thailand har han satt seg selv i karantene i 14 dager slik myndighetene krever. Foto:Jan Magne K. Stensrud

Hjem fra Thailand og rett i karantene

Det var nesten så jeg ikke fikk reise hjem igjen til Norge fra Phuket på mandag, sier Norman Kilane på telefon fra karantene i Melkåsen. Pass var ikke nok, de ba om ID kort.

Da varselet fra UD kom om at alle nordmenn måtte komme seg hjem, booket Norman Kilane billett med Thai airways gjennom sitt reisebyrå i Norge.
–Jeg har ingen symptomer på koronasmitte, men uansett blir det karantene i 14 dager, sier han.

Planen var å komme hjem 30. mars
–Jeg reiste nedover 1. januar. Planen var å komme hjem 30. mars. De siste 14 dagene har det kun vært prat om korona. Der nede har jeg Canal Digital og følger med på nyheter fra Norge.

Veldig høy puls
Problemet startet da jeg skulle sjekke inn på Phuket airport.
Jeg har bodd i Norge hele mitt liv, men jeg er født i Danmark og har dansk mor. Har derfor dansk pass. Å være dansk statsborger og skal fly til Oslo er ikke lett i disse tider. Frem til jeg kom meg ombord i flyet fra Bangkok til Oslo, var jeg redd for å bli sittende fast i Bangkok.



Manglet ID Card
I Phuket forlangte de ID card, det hadde jeg ikke.

–Er det noen som har det, spør Norman. I Norge bruker vi pass. Prøvde å forklare dette, men de insisterte på at de måtte ha ID card. Så måtte de ha en bekreftelse på hvor jeg skulle når jeg kom til Oslo. Klarte å få fram togbilletten på telefonen, men de var ikke fornøyd da heller. Så viste jeg norsk sertifikatet, fortsatt ikke fornøyde.

Det blinket rødt og peip
Flyplasskontrollen ringte til Bangkok, der skulle de sjekke opp. Så var det bare å sitte ned og vente til de ringte tilbake. Da de endelig ringte sa de det var ok og jeg kunne puste lettet ut.

Jeg fikk billetter helt til Oslo via Bangkok og trodde at nå var alt ok. Men på flyplassen i Bangkok møtte jeg på de samme problemene når jeg skulle sjekke inn på flyet. Når de la det danske passet mitt på skanneren så blinket det rødt og peip. Ble tatt til siden og masse greier igjen med spørsmål om jeg hadde ID kort fra Norge. Prøvde igjen å forklare at jeg ikke hadde dette, men viste de bostedsattest jeg hadde på telefonen, viste sertifikatet og bevis på at jeg hadde reist med Thai Air fra Norge.

Alt så mørkt ut
Jeg ble temmelig varm i toppen mens de holdt på med masse telefoner å greier. Etter mye om og men så sa de endelig ok, og jeg kom meg med flyet til Oslo.

Velkommen hjem
Jeg fortalte den samme historien på Gardermoen da jeg måtte vise passet. Der bare smilte de og sa at dette hadde de hørt tidligere fra andre også, men her var det ingen problem og de ønsket meg velkommen hjem.
Ikke enkelt når Thailand ikke skjønner norske regler. Ingen hyggelig opplevelse, men godt å være hjemme igjen nå, selv om det er 14 dager karantene.

Dårlig informasjon på Gardermoen
Jeg reagerte på mottaket jeg fikk på Gardermoen. Det var ingen som spurte med om noen ting. Ikke hvor jeg hadde vært, om jeg var syk.
Jeg fikk lov til å ta toget hjem til Drangedal. Jeg satt med maske på toget, men det gjorde jeg på eget initiativ. Jeg fikk heller ingen skriftlig informasjon om at jeg skulle sitte i karantene.

Norman Kilane på toget fra Gardermoen og hjemover til Drangedal. Av hensyn til medpassasjerer og karantenebestemmelser, valgte han å bruke maske. Foto:privat
Norman Kilane på toget fra Gardermoen og hjemover til Drangedal. Av hensyn til medpassasjerer og karantenebestemmelser, valgte han å bruke maske. Foto:privat