Øystein Rugtveit (H) er leder av hovedutvalget for oppvekst, mangfold og kultur. Foto: Jan Magne K. Stensrud

Barnehagen og skolen på Bø i Tørdal står i fare for å bli lagt ned

–Vi kommer ikke unna en alvorlig diskusjon om nedlegging av både barnehagen og skolen på Bø i Tørdal, sier hovedutvalgsleder Øystein Rugtveit (H).Sparekravet til kommunen er 15 millioner i løpet av de neste tre årene.

– Når Formannskapet og rådmannen innstiller på kostnadskutt innenfor sektor kunnskap, mangfold og kultur, med 3,2 millioner i 2021 og 6 millioner i 2022 så er dette dramatisk. Dette blir utfordrende for hovedutvalget. Det er vanskelig å se for seg denne innsparingen uten at det rammer skolen og barnehagen i Tørdal, sier utvalgsleder Øystein Rugtveit (H).

Ut fra samfunnsøkonomiske hensyn så bør vi opprettholde dagens skolestruktur. Vi kan ikke bare se på kostnadskutt, vi må også se på de konsekvensene dette kan føre til. Derfor må vi også se på alternative løsninger, sier han.

–Nå det gjelder hva som skal kuttes vil jeg vente med å svare til hovedutvalget har begynt sitt arbeid.
– På grunn av manglende kompetanse innenfor organisasjonsutvikling hos politikerne, er jeg er ikke begeistret for at vi skal igangsette en omstillingsgruppe, sier Rugtveit.

Det er i hovedsak kommunalsjefene som skal drive en økonomisk forsvarlig drift i egen sektor med støtte fra økonomisjef og rådmann, forklarer Rugtveit.

Ordførers som staker ut kursen for fremtiden
– Det er ordfører som foretar retningsvalg og som staker ut en kurs for fremtiden, sier Rugtveit.
–Det er synd å si det, men Drangedal Høyre har ved flere anledninger, også fra talerstolen i kommunestyret, varslet om at vi kommer til å havne i en økonomisk svært vanskelig situasjon, sier Øystein Rugtveit (H).
–– Vi har satt oss selv i en svært krevende situasjon med store investeringer i en periode med befolkningsnedgang.
Nå ser vi konsekvensene av de store investeringene, som for eksempel barnehagen i Kroken, forklarer Rugtveit.

Må kutte 15 millioner
Jens Arnfinn Brødsjømoen var klar og tydelig overfor formannskapet sist uke, Drangedal må kutte 15 millioner i driftsbudsjettet de neste tre årene. Formannskapet vedtok rådmannens innstilling til kostnadskutt. Innstillingen legges frem for kommunestyret 13. mars.

Ønsker å bevare
Rugtveit opplyser at nå skal hovedutvalget jobbe frem forslag til hvor det kan kuttes. Neste møte er 12. mars.
–I tiden som kommer må vi evne å jobbe frem bostedsprosjekter. Dette er avgjørende for om vi kan opprettholde grendeskole og barnehage i Tørdal, sier Rugtveit som etter siste valg overtok som leder av hovedutvalget for oppvekst, mangfold og kultur.

Telemarksforskning
Jeg er pessimist på vegne av distriktskommunene, sier Knut Vareide, sosialøkonom og forsker ved Telemarksforskning. Han opplyser at flertallet av kommunene i Norge sliter med befolkningsnedgang. Det er generelt vanskelig å skape vekst i distriktene når befolkningen går ned. Det fødes færre barn og antall eldre øker. I tillegg øker sentraliseringen, sier Vareide.
Hvor vil de unge jobbe og bo, det er det som er det store spørsmålet vi må stille oss.

Kjøretid
Dersom kjøretiden mellom Drangedal og Grenland hadde blitt kortet ned med 10-15 minutter, ville det øke Drangedals sentralitet, forklarer Vareide. Økt sentralitet vil trolig øke sannsynligheten for bostedsattraktivitet.

Boligpriser
–Lave boligpriser er et dårlig tegn. Det betyr gjerne lite nybygging og flest gamle hus, sier Vareide.

Fokus på inntekter
Ja vi må kutte i kommunens kostnader, men jeg ønsker et parallelt fokus på inntekter, sier Trond Jarle Roalstad, talsmann for Drangedal Arbeiderparti.
–Vi må jo kunne ha to tanker i hodet på en gang. Det er etter min mening for passivt å bare tenke kostnadskutt. Vi bør gjøre klar tomter nå og ikke vente i to år. Det er nå vi trenger tilflytting, sier Roalstad.



Upopulære kutt
Hva som konkret skal kuttes tør jeg ikke svare på. Men at det kommer upopulære kutt må vi regne med, sier Aadne Røilid (KrF).



–Til møte i hovedutvalget 12. mars har jeg bedt om oversikt over aktiviteten innen sektor for plan, teknikk, næring og miljø. Basert på denne oversikten vil vi måtte diskutere hva og hvor det kan kuttes uten at det går ut over innbyggerne, sier utvalgsleder Dag Arild Brødsjømoen (FrP).
Dette er veldig trist, jeg tror vi allerede ligger høyt med hensyn til kommunale avgifter. Samtlige partier ønsker å beholde eksisterende skolestruktur. Men hvor lenge vi kan holde denne skolestrukturen når befolkningen synke, er uvisst, sier Brødsjømoen.
Når det gjelder ansatte er det først og fremst naturlig avgang vi må se på. Denne omstillingsprosessen åpner også opp for å se på om det kan lønne seg å sette noe ut til private, sier Brødsjømoen.
–Vi har ikke diskutert om ordfører og kommuneledelsen bør gå ned i lønn, sier Brødsjømoen.

Trond Jarle Roalstad, talsmann for Drangedal Arbeiderparti.
Dag Arild Brødsjømoen (FrP)