KONTROLL: Fastlege Walter Gdynia er godt fornøyd med legedekningen i Drangedal der det i dag er fire leger. Han er også veldig godt fornøyd med at svært mange drangedøler har vaksinert seg mot influensa hittil i høst. Foto: Nils J. Sætre

Ennå ikke for seint å vaksinere seg

Influensatid:

Like sikkert som vinteren kommer, like sikkert kommer det en eller annen variant av influensaepidemi på besøk. Fastlege Walter Gdynia, ved legekontoret i Drangedal, opplyser at det har vært gledelig mange som har vaksinert seg nå i høst og de som ikke har gjort det kan gjøre det ut desember, i alle fall.

– Er det allerede konstatert influensa her i bygda i høst?
– Ja, noen få er det nok, men det er nok først når vi kommer ut i januar at influensaen vanligvis slår til for alvor. Det å få influensa for eldre og andre med nedsatt immunforsvar, kan være farlig. Derfor er vaksinering svært viktig for disse gruppene. Generelt sier vi at alle over 65 år bør vaksinere seg. Vi bestreber oss på at alt av helsepersonell også vaksinerer seg mot influensaen for å unngå at disse smitter andre.

Behøver ikke vaksine
Voksne friske personer behøver ikke å vaksinere seg. De klarer en influensa fint. Influensaen kommer svært ofte fra Øst-Asia og er i mange tilfeller dyrevirus. Influensaen er et DNA-virus som infiserer celler i luftveiene. Viruset smitter ved at den syke hoster ut små dråper som kan smitte personer i umiddelbar nærhet, 1-2 meter.
– Asia syken, fugleinfluensaen, svineinfluensaen, er dyrevirus som overføres til mennesker og ender ofte i en epidemi, og noen ganger i det som enda verre er, en pandemi. Da blir store deler av verden rammet og det kan bli en alvorlig situasjon, sier Gdynia.
Norovirus
Det er et annet virus som også opptrer for det meste i den mørke årstid, Norovirus, det kan vel også stelle i stand store problemer?
– Ja, sier Gdynia, mens han banker i bordet.
– Vi har vært forskånet for dette her på institusjonene våre i Drangedal i de siste årene. Her gjelder det å ha så høy hygiene som mulig, men er dette viruset på gang er det nesten ustoppelig. Dette smitter utrolig lett og når det først er kommet innenfor dørene tar det tid før alt er over. Vi banker i bordet for at vi skal slippe dette i Drangedal også kommende vinter, sier Gdynia.

Hudkreft
– Er det andre ting du vil advare mot?
– Det måtte være nordmenns reiselyst og det å legge seg på en strand blå/hvit i huden og la sydensola skinne. Det kan bli ubehagelig i første omgang, men på lengre sikt er dette skummelt med tanke på hudkreft. Det hjelper lite å kline seg inn med diverse solfaktorer, det er bevist, så dette bør man huske på nå når syden og solen frister ekstra.

Svært god legesituasjon
– Tilbake til Drangedal, hvordan er legesituasjonen her i bygda per i dag?
– Her er vi fire leger og har et arbeidspress det går an å leve med. Jeg vil si at vi er veldig heldige her i Drangedal i forhold til mange andre kommuner. Med den bemanningen vi har nå skal vi ordne opp med det meste av vanlige helseproblemer som måtte komme i bygda, avslutter Walter Gdynia.

Nils J. Sætre