Det ble trangt om plassen på U.L. Breidablikks Furuheim på Bø i Tørdal søndag ettermiddag og kveld da nær 200 publikummere ville se Hans Fredrik Dales film om drangedølers krigsminner fra 1940 – 1945. På bildet er filmskaper Hans Fredrik Dale (t.v.) og leder av UL Breidablikk, Lars Tveit, foran 97 publikummere på siste forestilling.

Suksess for lokal krigsfilm

Ungdomshuset Furuheim på Bø i Tørdal ble fylt til siste stol to ganger søndag ettermiddag og kveld, da nær 100 personer på hver forestilling var til stede for å se Hans Fredrik Dales film om personer som mintes hendelser fra krigens dager i Drangedal, både selvopplevde og andres fortellinger.

 

 

Folk kom langveis fra for å overvære filmframvisningen av Hans Fredrik Dales film om krigen 1940 – 1945, for her var folk fra blant annet Åmotsdal, Kviteseid, Nissedal og Sannidal, foruten bygdefolk i stort monn.



Hadde fortjent medalje
Filmskaper Hans Fredrik Dale holdt en liten innledning før filmen ble satt i gang, og fortalt om den store innsats som mange gjorde i fredens tjeneste, ved å risikere sitt eget liv for saken. Heldigvis skjedde det ikke de alvorlige hendelsene i Tørdal, men flere ganger var det nære på.
– Var det noen som skulle hatt ei medalje, så var det Borghild Vrålstad. Ofte blir det skrevet og fortalt om karenes innsats, men hun gjorde en imponerende innsats ved å ha et matdepot på loftet på butikken hun drev i Østredalen, opplyste Dale.

Krigen kommer
Dale har brukt mange år på å samle inn stoff, gjennom utallige intervjuer, da helst med «gamle folk» som kan huske langt tilbake. Ved å knytte dette sammen til en slags «rød tråd», med start av Vidkun Quislings proklamasjon og radiotale 9. april, fikk vi høre selvopplevde fortellinger fra folk i bygda som mintes aprildagene i 1940.
Vi fikk høre Gudrun Vogslands fortelling om hvordan tyskerne tok lastebilen til faren Peder Vogsland, som drev butikk på Bostrak. Etterpå fikk vi høre hvordan Aslaug Johanne Gundersen opplevde hverdagslivet med rasjoneringskort og at tyskere plutselig kunne kreve både overnatting, mat og utstyr.

Lurte tyskerne
Jon Bjørn Bergane fortalte om da tyskerne ville ha hestene i Tørdal. Men på vei fra Grova til syningen på Bø, så slo faren til Jon Bjørn en spiker i hoven på hesten, så han ble halt. Nei, den hesten ville ikke tyskerne ha da de kom fram, så den kunne de ta med seg hjem igjen. På hjemvei dro far til Jon Bjørn ut spikeren av hoven igjen, og hesten var like fin. Dermed fikk de beholde gårdshesten på Bergane resten av krigen, og vel så det.

Satt vakt i epletreet
Den nær to timer lange filmen var spekket med fortelling, og også gamle bilder av personer og hendelser det ble fortalt om. Halvor T. Nordbø fortalte morsomt og interessant om hvordan han som 6 – 7-åring ble satt til å holde vakt, og antenneledningen, i et epletre uti hagen, mens de voksne tjuvlyttet på radio.

Russere på rømmen
Videre fortalte Arne Lind­tveit om sine opplevelser i et lydbåndopptak fra 2004, mens Kåre Grundsund mintes andre oppdrag. Dorthe Margrethe Vogsland fortalte om fangeleiren av russere på Bostrak, og om den dramatiske rømmingen noen russere gjorde mens de jobbet i Ettestadskogen. Flere hadde mye å fortelle om dette, fordi tre av dem kom til Tremyr, helt nord i Tørdal. Seinere til Postmyr, Snøås og endelig til Dekkane, hvor det ble satt opp ei lita skaustue til karene av hjelpsomme bygdefolk, ikke minst av familien Teigen.
Øyvind Rosland fortalte interessant om året karene var på rømmen; fra 23. mai 1944 og til freden kom 8. mai året etter. I tillegg var det to rømte russiske fanger som ble holdt skjult i heia ved Brosdal.

Mange stemmer
Det var mange innslag fra personer bosatt på ulike steder i bygda. Vi fikk høre Torfinn Bjåland, Jørgen Torsen Bøe, Trygve Reiersdal, Per Lauvstad, Jenny Jonskås, Øyvind Løite, Finn Rosland, Knut Bergane, Kittil Hagen, Nils Sætre, Magne Vrålstad, Jon P. Holte og Bernt Dahle, hvor sistnevnte fortalte om flyslippene som kom til hytta på Mjeltefjell mot slutten av krigen.
Mot slutten av filmen leste Øyvind Rosland et spesialskrevet dikt, tilpasset filmen, før Tørdalssangen ble avsunget av skoleelever, i et opptak for en del år tilbake.

Stor takk
Leder Lars Tveit av U.L. Breidablikk, som var arrangør for filmkvelden, kunne så til stor applaus fra publikum overrekke Hans Fredrik Dale en stor blomsterbukett til takk for hans store innsats for å lage denne filmen. Allerede er mange av tidsvitnene borte, men Dale har klart å bevare noen av historiene for ettertida.

Hans Fredrik Dale understreket kort for publikum om hvilken stor risiko mange drangedøler tok, med livet som innsats, for å kjempe fredens sak i årene 1940 – 1945.