Sagodden kro: Visjonsbilde av Sagodden utarbeidet av Roar Brødsjø

Bygdefolket vil redde møteplassen sin ved å kjøpe den

Da Sagodden kro stengte dørene for siste gang i vår merka bygdefolket Kroken i Drangedal etter hvert at det fantes et vakuum i bygda.

Nå er innbyggerne lei av se mørke og triste vinduer i kafeen med en 30 år lang historie, skriver en gruppe krokunger som ønsker å bevare den lokale møteplassen sin.

Prosjektgruppe Sagodden: En gjeng kreative krokunger med ønske om å redde møteplassen på Sagodden. Stine Halvorsen, Sigtru Nesland, Turid Honerud, Liv Berit Nesland, Siw Aakre, Jostein Nesland, Inger Anne Heldal og Thea Fjørtoft.

– Vi hadde ikke lenger noe naturlig møtested når samfunnet igjen åpna litt opp og vi kunne treffe hverandre igjen, sier Sigtru Nesland, som er en av dem som har engasjert seg i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eiendommen med kroa og tomta den ligger på har ligget ute for salg lenge. En ide om at bygda selv kunne kjøpe den blei født, og noen begynte å møtes for å jobbe med hvordan dette kunne gå til.

Nå håper gjengen bak prosjektet at bygdefolket og andre med hjerte for Kroken har lyst til å gå sammen for å kjøpe hele eiendommen ved Neslandsvatns bredd og skape nytt liv på Sagodden.

– “Er det noen steder man kan få til noe sånt, så må det være i Kroken”, har flere sagt når de har hørt om prosjektet. Dugnadsbygda er kjent for å få ting gjort, sier Nesland.

Siden i sommer har arbeidsgruppa jobba med å få på plass et opplegg for salg av andeler - “folkeaksjer”. Dette skal finansiere egenkapitalen de trenger for å få lån til å kjøpe eiendommen.

På et folkemøte i august var interessen overveldende stor både fysisk og digitalt, og mange måtte snu i døra på grunn av smittevernrestriksjoner.

– Det tok vi i arbeidsgruppa som et tegn på at vi trygt kunne fortsette jobben med resten av bygda i ryggen, sier Nesland, som også er leder i Neslandsvatn vel.

Nå er opplegget for folkeinvestering og vedtektene for selskapet klare, etter inspirasjon fra et lignende prosjekt i Danmark som har hatt stor suksess.

En andel skal koste 1000 kroner stykket, og man kan selvsagt kjøpe så mange man vil. Når kapitalen er på plass vil det bli etablert et styre for selskapet. Får de ikke kjøpt eiendommen til den prisen de ønsker, vil pengene gå tilbake til andelshaverne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er ikke en investering som vil gjøre deg styrtrik på penger. Men det er en investering i å gjøre bygda vår til et enda bedre sted å bo, sier Jostein Nesland, medlem i arbeidsgruppa.

De gleder seg til å sette i gang.

– For vi har virkelig savna et sted å ta med familien for å spise middag både til hverdags og i helgene. Vi har savna et sted der man kan ta en kaffekopp på formiddagen og møte andre folk. Et sted med god mat og fin stemning, der folk i alle aldre føler seg velkomne både dag og kveld. Enten man kommer alene eller sammen med andre, sier Turid Jørgensen Honerud, som også er med i gruppa.

Kroa har også vært et populært stoppested for sultne middagsgjester fra andre steder som har lagt søndagsturen til Kroken, og for folk på gjennomreise. Håpet er å nå ut også til dem med budskapet om finansieringsdugnaden.

Gruppa er allerede i kontakt med aktuelle drivere som har lyst til å leie kroa for å skape den møteplassen bygda ønsker seg.

- Så vi er langt på vei for å nå målet om lys i vinduene på Sagodden igjen. Vi håper mange har lyst til å legge aksjer under juletreet i år, sier en spent arbeidsgruppe.

Kort om Neslandsvatn/Kroken:

Rundt 1500 innbyggere. Aktivt foreningsliv og en positiv driv i bygda. Egen skole 1. - 7. klasse. En splitter ny barnehage står ferdig i september neste år. Flott natur, fine turområder og verken sjø og fjell ligger langt unna. To mil til kommunesenteret Drangedal. Kjøretid til Kragerø er bare en halvtime, og E18 kun et kvarter. Sørlandsbanen stopper på Neslandsvatn stasjon.

I tilknytning til Sagodden i sentrum ligger en godt besøkt nærbutikk og omsorgssenteret Neslandstunet fint til nede ved vannet, samt et eget borettslag med tilrettelagte hus og leiligheter. Herfra går en ny gang- og sykkelvei med aktivitetsløype, badehus, klatrevegg, volleyballbane og grillhytte bortover langs gamle Kragerøbanen. Gang- og sykkelveien vil etter hvert utvides med hele 6 kilometer videre langs den gamle toglinja til Merkebekk, nær Kragerø-grensa. Dette vil bli et populært turmål og øke attraktiviteten til tettstedet og Sagodden. Det er også flere kulturinstitusjoner i bygda, og mange svært aktive lag og foreninger.