Amerikabrev: Jens Juklerød (Rude) og Gunnar Aakre.

Amerikabrev

Har ein del gamle brev som har overlevd opp igjennom tia, som eg vil dele med Drangedalsposten lesarar. Tror nok eg kan takke mor for at dei har «overlevd» etter hennars svigerforeldre. For mor kasta ikkje nokke.

Breva er sent til Amerika, og blitt teke med heim igjen til heimlandet. Andre er sendt frå Amerika og au blitt teke vare på. Breva beskriver tier som hadde ein heilt ana kvardag enn den me har i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjer i alle fall meg ein tanke om at tross Corona tia, har me det ganske så bra.

Ellef Nilsen Juklerød og Sidsel Elise Jensdtr. Brødsjø hadde 9 ungar. Liv, f. 22.04.1875, Nils, f.10.04.1877, Jens, f. 01.05.1880, Gunhild Andrea, f. 12.07.1882, Aslak, f. 08.08.1884, Torberg Lovise, f. 24.03.1888, Gunnar, f. 22.06.1890, Gunhild Andrea, f. 13.12.1892 og Jensine f. 18.09.1895.

De som dro over var Liv, Nils og Jens. Jens reiste over første gang 01.05.1902 og kom hjem igjen i 1906. Så reiste Jens og Nils over til Tacoma 21.03.1907. Nils kom hjem igjen, og Jens kom hjem på slutten av 1953.

Storesøstra Liv, den eldste av søskenflokken gifta seg i Dawson City i 1902, og dattera Mary ble også døpt der. Liv levde der oppe i Mayo, og er gravlagt der oppe. Dei budde langt inni ødemarka, i sammen med indianere.

Like ved kjørka i Dawson City satt Jack London og forfatta mange av sine bøker. Han var au ein av dei som prøva seg som gullgravar i Klondyke i 1897.

Vil au sei at breva som Jens Rude sendte heim, hadde ein svært god norsk etter å ha budd så mange år i Amerika og Canada.

Skrivemåten var dansk også i den tia, så det er ei herlig blanding av ord dikkan må stotre dikkan igjennom.

Eg har 5 brev som har tilknytning til Amerika/Canada. Og ein liten stil som tante Astrid Jukleød skreiv då ho gjekk i barneskulen. Det blir 6 veker med litt frå kvardagen i Kroken og frå «over there».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eg har vore så heldig å fått hjelp av Oddvar Langmyr med tanke på gamle plassar som for meg er heilt ukjent, gamle ord som ikkje brukast lenger, samt det er litt vanskeleg å se alt da det er gamalt og nokka er skrive med blyant i tillegg. Har også fått hjelp av mitt søskenbån Egil Haugland som er den i familien som kan mest om slekta «over there».

Det er litt humor, sladder, strev i kvardagen og sjukdom.

Håper dikkan vil like å lese dei.

Første brev kommer her, med dato 19/6-1907.

Brevet er skrive av mi oldemor Sidsel Jensdatter Brødsjø, født 6/12-1854.

Amerikabrev: Jens Juklerød (Rude) på isen.

Juklerød19/6 – 07.

Kjære søner

Nu er det en veke siden eg fik det brev. Jens dere er flinke til at skrive. Vi har ikke hat brev fra Liv siden dere reiste. Har du hørt fra hende, reiser dere derut i somaar, saa faar eg fortele haasen me lever.

Det er omtrent det same eg er vel lit bere kanske. Elef er frisk og de andre ogsaa. Lovise (datter, f 24/3-1888) er nu ikke sterk men hun har ikke verast heller. Aslak (sønn, f 8/8-1884) er paa Graatenmon. Han liker seg noksaa bra. I morgen vil Elef der bort. Her har vore kaldt og meget regn i vaar, men blir her varmt naa saa blir her meget høi og aakren ser ogsaa fin ut. Ole Rasmusen er her og steller Eldhuset, han er mest ferdig. Det blir saa fint at det er felt.

Gunar Fostveit og Liv reiste til Amerika om fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aslaug Tungbake har kjøbt Ronningen og Gunnhild og gutane er flyta utover. Per Tungbake er paa Søgaren Rø. Paa Tungbake er det ikke folk. Paa Røe er det vist de same. De holder paa med sagfører. Paa Brødsje er de aleine, de har ingen gut. Per Ovalsen var der en stun i vaar. De var saa felt gjilt en tid men de blev vist galt eg veit ikke hva det var, men Helene var blit sinna paa ham.

Paa Aakre lever de bra.

Lovise er bedre nu de har faat brev fra Gunnar at han var komen til Takoma og lika seg got. Liv var her nede og hun var svert kry nu. Nils skrev om den naalen en gang, dem har vi faat og en ring ogsaa. Enten de er din eller Niles hved vi ikke. Jensine har ikke faat skoa endnu.

Saa faar eg slute med en hjertelig hilsen til dere bege fra os alle.

Hils Liv Aakre fra meg.

Eders Moder

Amerikabrev: Jens Juklerød (Rude) og Gunnar Aakre.

Brev skrive 19/6-07 av Ellef sin kone Sidsel Elise Jensdatter Brødsjø, født 6/12-1854. Datter av Jens Jensen Aakre og Liv Nilsdatter Brødsjø.

Kari Juklerød Nygaard