Regnfullt på sommerturen til Skarstøl

Nærmere 60 personer var møtt fram til historielagets sommertur til Skarstøl som i sin tid var seter under Ettestad. Mange av deltakerne hadde ikke vært på Skarstøl før, undertegnede inkludert. Et seiglivet regnvær gjorde dette til en paraplyforsamling. Men pytt, hva gjør vel det når det er interessant lokalhistorie som er temaet.

Det var leder i Drangedal Historielag, Oddvar Langmyr som ønsket alle velkommen. Han synses at nærmere 60 frammøtte var til stede på denne turen var veldig bra, selv om værgudene var i det vrange hjørnet.

Først ut var eieren av Skarstøl, Gunnar Skarstøl. Han fortalte om liv og levnet på denne gamle buplassen som hadde vært seter til Ettestad i sin tid. Skarstøl ligger ikke akkurat så veldig sentralt, men Gunnar fortalte at hvis man ser på kartet er dette så midt i Drangedal som det går an å komme.

Det er en bilvei av grus inn til gården som går i litt berg og dalbaner med flere bratte motbakker og ditto utforbakker. Men veien var i overraskende god stand etter regnværet og da vi kjørte ned den siste bakken åpenbarte det seg et flott Skarstøl.

Gården har et areal på rundt 1000 dekar med litt jordareal. Gunnar Skarstøl fortalte litt om eierforholdene opp gjennom tidene.

Grepa kvinnfolk
Han fortalte også episoder om Maren Skarstøl som var et ”grepa kvinnfolk”, sterk som en bjønn og en bestemt dame som ikke fant seg i hva som helst.

Å bo på denne siden av Bjårvann betydde at man ofte måtte bruke båten. Og Maren ville alltid ro. Gunnar fortalte at hun hadde en spesiell teknikk når hun rodde. Kroppen satt helt stille, det var kun de kraftige armene som var i bruk og fikk det til å fosse hvitt i baugen når Maren satte i gang.

Over Skaret 450 ganger
Halvor T. Nordbø kåserte så litt om veien fra Skarstøl og over Skaret til Oseid og Kjosen. Dette var en ferdselsveg i gamle dager og Halvor fortalte at mange fanter og annet farende folk kom seg over til nabo bygda på denne måten. Her var Tors og Øygardsdalen ikke så veldig lang unna.



Selv fortalte Halvor at han var gårdsgutt på Ettestad som 16.åring. Da syklet han fra Sletta, i nærheten av Åkre, før han fra Oseid tok beina fatt over skaret og forbi Skarstøl og til Ettestad. Halvor var en sprek kar i ungdommen og en meget god skiløper. Han drev også friidrett og fotball. Og turene over Skaret var veldig god trening. Han trodde han hadde 450 ganger den strekningen. Også Halvor fortale om noen av møtene med Maren. En gang skulle jeg hjelpe henne med å dra en vasstrukket og tung båt på land. Hun hogg nevene i båten plutselig var den på land, så fort at jeg nesten ikke rakk og hjelpe til, lo Halvor.

En annen gang var når potetene skulle raukes. Da jeg kom med hesten fra Ettestad så sa hun at jeg kunne kjøre hesten, hun ville styre hyppeplogen. Noe hun gjorde med stødig hånd. Ingen slinger i valsen, minnes Halvor.

Trofast gjest
En som trofast møter opp til historielagets sommerturer er Olav Postmyr. Han er oslogutt, født og oppvokst på Sinsen, nå bor han på Grünerløkka. Postmyr har i mange år drevet et eget kunstgalleri i Oslo. ”Galleri Heer”



- Jeg har aldri bodd i Drangedal, men slekta mi kommer herfra, faktisk en del fra Ettestad. Ellers er disse turene lokalhistorie av beste merke. Jeg tror jeg har skofta bare en eneste gang, ellers har jeg vært med. Jeg er nå pensjonist og har passert 80 år så nå vil jeg slutte med galleriet. Jeg har hytte ved Roglevann og her er jeg så sant jeg har den muligheten. Et herlig og fredelig sted med vakre Roglevann inntil, sier Olav med et drømmende smil om munnen.

Vidar Sandbeck
Etter hvert gav regnet seg og det var tid for musikk og sang. Det var Åge Blomstadli med gitaren som sørget for dette. Åge er en meget god utøver i visesjangeren og han tolker noen av sangene til Vidar Sandbeck på en flott måte. Ellers har Åge et rikt repertoar innen denne sjangeren. Det ble så en lang matpause der praten gikk og man startet etter hvert på veien hjemover etter en interessant dag.

 

Nils J Sætre

Artikkelen fortsetter under annonsen.